Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

20. října 2008 Přehrady, jezera

Oblasti: | Komentáře: 1 | 7 894 x přečteno

Flájská přehrada

Výstavba probíhala v letech 1951-1963 , do provozu byla uvedena již v roce 1960. FlájeJejí plocha je 153 ha. Je součástí rozlehlé Flájské obory, která je v prázdninových měsících přístupná i turistům či cyklistům.

Přehrada je zařazena mezi kulturní památky ČR.

Na Flájích začíná stezka podél nejstaršího plavebního kanálu v Čechách, Fláje-Clausnitz, vybudovaného v letech 1624-1629 Nedaleko přehrady lze spatřit i zbytky starých Flájí. Blízko břehu přehrady je dodnes zachovaná kamenná podezdívka kostela sv. Jana Křtitele, přemístěného v 60. letech minulého století do Českého JiřetínaÚčelem VD Fláje je především akumulace vody pro zásobení severočeské


hnědouhelné oblasti pitnou vodou, akumulace vody pro kompenzaci do Bílého potoka, zajištění minimálního průtoku ve Flájském potoce v profilu limnigrafu Český Jiřetín a snížení povodňových průtoků na Flájském potoce a částečná ochrana území pod hrází před povodněmi.


VD Fláje

je vodárenskou nádrží se stanoveným ochranným pásmem. Přes hráz a kolem nádrže vede silnice. Vjezd a vstup do ochranného pásma I. stupně, tzn. přístup do blízkosti vodní hladiny, je pro veřejnost zakázán!
zdroj:Povodí Ohře

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (1hlasů, průměr: 3,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz