Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

02. listopadu 2008 Rozhledny, pohledy

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 210 x přečteno

Rozhledna na Plešivci

hory

Horský hotel na Plešivci(1028 metrů) 2km od Abertam stojí již od roku Plešivec1895. U jeho zrodu stál Spolek přátel přírody z Abertam . Již tenkrát si jeho členové dali za cíl vybudovat na Plešivci chatu s rozhlednou.
Za tímto účelem uspořádali veřejnou sbírku . Ve všech hostincích mohli lidé přispívat na stavbu do zvláštních plechových pokladniček, uskutečnila se divadelní představení a vystoupení hudebního spolku Do společné pokladny přispívaly rovněž střelnice a prodejci nápojů při různých slavnostních příležitostech. První koncert ve prospěch rozhledny vynesl 100 zlatých. Dalších pět set zlatých přinesl prodej not písně Floriana Hofmanna „Krušné hory – vy zemská stráži“.

Na podzim 1894 byl veškerý stavební materiál dovezen do Abertam, odkud se i v zimě dopravoval na vrchol saněmi taženými voly. Bylo to nejschůdnější řešení, protože cesta na Plešivec tehdy ještě neexistovala. Na stavbu bylo zapotřebí 5400 zlatých, tolik však spolek tehdy ještě neměl. Přesto začaly stavební práce.

Obec Abertamy dodala bezplatně stavební kámen, rovněž písek a vápno získal Spolek přátel přírody zdarma. Základní stavební kámen rozhledny byl položen 14. dubna 1895. Stavbu provedla jáchymovská firma Kutschka &Glaser podle projektu Johanna Glasera. O čtyři měsíce později – 4. srpna 1895 – ji předala do užívání. Objektu tenkrát vévodila šestnáctimetrová vyhlídková věž ze žulových kamenů, vedle níž se krčila malá zděná chata.

K jejímu rozšíření do dnešní podoby došlo postupně v letech 1908, 1926 a v roce 1939. Při poslední úpravě se z bývalé chaty stal rozsáhlý horský hotel, v jehož komplexu se věž rozhledny už téměř ztrácí. V letech 1992 – 94 prošel celý areál rozsáhlou rekonstrukcí, před objektem bylo vybudováno velké parkoviště.

V létě 2001 se změnil i vzhled věže. Nejvyšší dřevěná část, kterou do objektu zatékalo, byla snesena, neboť by neunesla zařízení k rozšiřování signálu pro mobilní telefony. Na jejím místě byla zbudována zděná krytá vyhlídka s vnějším ochozem s ocelovým zábradlím. Nad tím vším se ještě klene nová nástavba s anténami.

Na osmibokou věž vede celkem 66 schodů (závěr výstupu po litinovém schodišti) a je z ní pěkný výhled především na okolní Krušné hory (Klínovec je odtud jako na dlani), Slavkovský les či Doupovské hory na jihu. V horské chatě je možno se občerstvit, popřípadě i ubytovat. Symbolické vstupné se hází do kasičky, která je v restauraci.

Hotel včetně rozhledny je otevřený celoročně.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz