Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

02. února 2015 Zajímavosti

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 041 x přečteno

Trojhranný hraniční kámen – erbovní kámen tří zemí

Heraldickou atrakci Krušných hor – krásný to kámen tří pánů najdeme mezi Fichtelbergem a Klínovcem, u Neklidu. Z náměstí Oberwiesentalu vede směrem na jihovýchod hornická cesta (Zechenstrasse), která se po překřížení silnice B95 mění v romantickou hornickou stezku.

Ve výšce 1 165 m n. m stezka dostihuje přírodně chráněnou louku Schlauderwiese, na jejíž jižní straně stojí v hraničním cípu heraldická atrakce Krušných hor. Trojhranný kámen – zvaný také jako erbovní, nebo kámen tří zemí nebo tři pánů -označoval hraniční bod dřívějších panství pánů z Tettau (Schwarzenberg), ze Schönburgu (Hartenstein) a Šliků (Ostrov a Jáchymov). Jako tříhranný sloup byl v roce 1677 umístěn na Slunečním vrchu (Sonnenwirbel) vedle hraničního kamene č. 287.

V roce 1729 se začalo s novým značením zemské hranice, bylo postaveno 79 nových mezníků mezi sídly Jugel a Oberwiesenthal. V tomto roce obdržel sloup také reliéfní znaky hraničních oblasti od kamenického mistra Matthese Eberta z Jáchymova.

Na severozápadní straně to je saskokurfiřtský-polský znak s písmeny FARPES = Friedricus Augustůs Rex Poloniae Elector Saxoniae a jménem Sasko, na severovýchodní straně znak panství Hauenstein (Horni hrad): znak aliance markrabat badenských a vévodů sasko-lauenburských s letopočtem 1729 a jménem Hauenstein a na jižní straně znak Rakouska (dvojitý orel) reprezentující úřad v Jáchymově, letopočet 1729 a jméno Joachimsthal (Jáchymov). Písmena KS = Království saske (Königreich Sachsen) a KB = Království české (Königreich Böhmen), jakož i čislo 376 pocházejí z let 1842/43.

hraniční kámen

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (1hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz