Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

06. května 2009 Zajímavosti

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 663 x přečteno

Obnova naučné stezky Božídarské rašeliniště

Naučná stezka Božídarské rašeliniště

Boží Dar – Na naučné stezce napříč chráněnou přírodní lokalitu Božídarská rašeliniště se od včerejška pracuje. Začala totiž její obnova. Stát bude více než dvanáct milionů korun. První turisté by se tu mohli objevit koncem příštího roku.Boží Dar vyhlásil z bezpečnostních důvodů zákaz vstupu na turisty vyhledávanou naučnou stezku v dubnu 2007. K tomuto opatření přistoupil kvůli špatnému stavu dřevěných chodníků, které jsou jedinou možnou komunikací pro pohyb v této lokalitě.

Materiálem použitým na rekonstrukci naučné stezky musí být výhradně akátové nebo dubové dřevo. Práce se mají odehrávat jen v určitých denních hodinách a výrazně je mohou ovlivňovat rovněž drsné klimatické podmínky na hřebenech Krušných hor. I proto jsou práce rozloženy do dvou etap. První potrvá letos do října, druhá začne příští rok na jaře. Jan Horník doufá, že by do příchodu podzimu mohla oprava skončit.

„Návštěvníci Božího Daru se dočkají nejen nového chodníku, ale také dalších novinek. Stezka bude konstruována tak, aby byla přístupná rovněž nepohyblivým osobám odkázaným na vozíčky a rodičům s kočárky. Po celé trase budou instalovány nové venkovní informační panely a turisté budou mít k dispozici tištěné informační materiály,“ vysvětlil starosta.

Krušnohorská rašeliniště, přes jejichž část stezka vede, byla loni vyhlášena mokřady mezinárodního významu a zapsána do Ramsdarské úmluvy na mezinárodní ochranu mokřadů. Tato úmluva se týká 1740 míst na celém světě. Území, která tvoří Krušnohorská rašeliniště, mají celkovou rozlohu více než 112 kilometrů čtverečních. Jejich prohlášení mokřady mezinárodního významu má přispět k větší ochraně cenných přírodních biotopů.

Voda z bohatých srážek v oblasti rašelinišť po vsáknutí vyvěrá na povrch v četných pramenech. Kolem nich pak vznikají močály a jezírka. Rašeliníků je zde velké množství druhů, všechny jsou si však vzájemně podobné. Mohou být zelené, nažloutlé nebo načervenalé, často jde o reakci na množství světla.

„Stezka bude konstruována tak, aby byla přístupná rovněž nepohyblivým osobám odkázaným na vozíčky a rodičům s kočárky.“ Jan Horník, starosta Božího Daru

Regionální mutace| Mladá fronta DNES – karlovarský kraj

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz