Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

02. prosince 2009 Rozhledny, pohledy

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 6 001 x přečteno

Nejvyšší rozhledna v Čechách

Bude v Ledvicích.

hory

Lidé se z této nejvyšší stavby v Česku se budou moci podívat do nejníže položeného místa republiky, uhelného lomu Bílina.

V Podkrušnohoří se staví nejvyšší budova v zemi. Se svými 145 metry bude obříLedvice kotelna v ledvické elektrárně skoro dvaapůlkrát vyšší než petřínská rozhledna a jasně předčí i dosud nejvyšší budovu v ČR – City Tower v Praze, která má „pouhých“ 109 metrů. Z přírodních krás má například 140 metrů Pančavský vodopád v Krkonoších, který spadá na dno Labského dolu.

Ještě dříve, než si na rozhlednu vystoupíme, budeme vídávat konstrukci kotelny, skládající se ze dvou betonových věží. Mezi tyto betonovévěže se poté postaví samotná kotelna.Na jedné z věží bude i prosklený ochoz, který bude sloužit jako rozhledna pro návštěvníky, kteří zavítají do elektrárny na exkurzi.

Technické informace:

Celé technologické zařízení bude přitom stát na základové desce ze speciální betonové směsi. Tato deska bude vybetonována v jámě o rozměrech 80×130 metrů. Na hloubku bude mít osm metrů a bude ji držet více než 800 pilotů.

Předběžné převzetí nového bloku o výkonu 660 MW v Elektrárně Ledvice je naplánováno na konec roku 2012, kdy bude zahájen i jeho zkušební provoz. Na tuto investiční akci vynaloží Skupina ČEZ více než 30 miliard korun, přičemž půjde o nejmodernější zařízení na výrobu elektrické energie spalováním hnědého uhlí jak v České republice, tak i ve střední Evropě vůbec.

„I když podobných kotlů už stojí po Evropě více, například nedaleko Drážďan v sousedním Německu mají v elektrárně Schwarze Pumppe ještě o něco vyšší pro 800 MW bloky a v Boxbergu nyní staví stejný jako u nás, pořád se ovšem jedná o unikát. Hlavně z hlediska teplot páry, která bude 600, respektive 610 °C. Nikde totiž není v provozu kotel s takovými teplotami tak dlouho, aby se už vědělo, že má nějaké mouchy,“ dodává k tomu Karel Ludvík, zástupce vedoucího projektového týmu.

• Tlak napájecí vody: 30,9 MPa

• Tlak přehřáté páry: 27,2 MPa

• Množství přehřáté páry: 460,97 kg/s

• Teplota ostré páry: 600 °C

• Teplota přihřáté páry: 610 °C

• Výška stavby: 145 m

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz