Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

17. listopadu 2008 Zajímavosti

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 960 x přečteno

Nejdecká věž

Hradní románsko-gotická věž je nevýznamnější nejdeckouNejdek historickou památkou. Sloužil k ochraně zemské stezky i k uložení cenností a cínu vytěženého v Porolaví. Věž byla až do roku 1790 obydlena. Malý hrad na žulové ostrožně nad ohybem řeky Rolavy v čele zajišťoval šíjový příkop.

Věž z neomítnutého zdiva je jediným zbytkem středověkého hradu, založeného počátkem 14. století. Ve věži kterou se vcházelo do hradu je několik střílen a úzkých okének (jedno se sedlovým gotickým ostěním).

V 19. století byla věž snížena, opatřena ochozem, jehlancovou střechou a upravena na zvonici.

Zakladatelem hradu byl Konrád Plik z Plikenštejna. Roku 1446 získal hrad i městečko v podhradí s cínovými doly Matyáš Šlik. V držení hradu Šliků zůstalo nejdecké panství až do roku 1602. Tehdy byl už starý hrad neobýván, neboť Šlikové si postavili na jižním okraji města renesanční zámek. Roku 1623 získal Nejdek Heřman Černín z Chudenic. V 18. stol. tvořilo zdejší panství horní městečko, 27 vesnic a zámek. Ten byl zbořen při stavbě pseudohistorického zámečku továrníka Königswartera koncem 19. století.

Zajímavostí je, že hranolová věž má půdorys lichoběžníku,takže při pohledu od jihu lze současně vidět její čtyři hrany. Hradní skála se dříve pro svojí podobu s mužskou hlavou nazývala „Knížecí nos“

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz