Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

11. srpna 2009 Agroturistika

Oblasti: | Komentáře: 1 | 6 700 x přečteno

Salaš Ryžovna

Salaš Ryžovna – restaurace, penzion a výrobna sýrů v jednom

Zhruba na půli cesty mezi Božím Darem a Horní Blatnou a na křižovatce s Potůčky a Hřebečnou se nachází horská salaš Ryžovna. Protože se nachází na náhorní planině Krušných hor, v nadm. výšce 1000 m je okolí přímo ideální i na cyklovýlety.
louky nad Hřebečnou
Zajímavá místa v okolí do 10 km:

Ježíškova cesta pro děti i dospělé
Rozhledna Horní Blatná
Vlčí jámy
Blatenský příkop (kanál)
Rozhledna Plešivec
Přírodní památka Ryžovna
Vodní nádrž Myslivny
Naučná stezka Božídarské rašeliniště
Důl Mauritius, nejslavnější cínový důl v Krušných horách
Červená jáma

Historie :
V místech dnešní Ryžovny stávala už kolem roku 1530 hornická osada. Ze štěrkových naplavenin se vypíraly krupky cínové rudy. V okolí v průběhu času vzniklo i několik dolů, kde se těžily rudy dalších kovů, cínu, kobaltu a stříbra.

V letech 1946 – 1959 se v těchto místech těžil i uran. Ryžovna byla samostatnou obcí se vším co má správná obec mít. V době největšího rozmachu tu stálo asi 70 domů, kostel, hospoda, škola i pivovar a žilo tu asi 800 lidí.

Po druhé světové válce byla větší část obyvatel odsunuta a Rýžovna začala chátrat. Prázdné domy se nepodařilo obsadit novým obyvatelstvem z vnitrozemí a tak byly domy strženy. Zůstalo jen 8 původních staveb rozesetých po okolí.

V letech 2005-2006 město Boží Dar s finančním přispěním Evropské unie a Karlovarského kraje vybudovalo na místech bývalé obce nový objekt – „Salaš Ryžovna“, sloužící nejen jako penzion a restaurace pro návštěvníky, ale také vyrábějící chutné bio-výrobky zdejší provenience – sýrárnu. Je to další objekt, který přináší naději na znovuoživení tohoto zapomenutého kraje.

Současnost:
Dnes v těchto místech nalezneme restauraci, penzion a výrobnu sýrů.

Menší příjemná a útulná restaurace pojme asi 40 hostů.

V penzionu je možné se ubytovat ve čtyřech pokojích se společným sociálním zařízením. Provozovatelem celého zařízení je Horský statek Abertamy.

Sýry zde vyrábí z kravského mléka a v době dojení ovcí (květen – září) i z mléka ovčího a to v BIO kvalitě. Některé sýry můžete ochutnat přímo v restauraci, buď ve formě sýrových talířů, nebo jako součást dalších pokrmů. Většinu zdejší produkce si můžete koupit v malém obchůdku hned vedle restaurace.

Ovčí sýry se vyrábí z vlastního ovčího mléka, získaného od zvířat pasených na jižních svazích osady Mariánská u Jáchymova.

V nabídce najdete sýry z kravského mléka: „Mauritius“, „Abertamský balkán“, „Ricotta“, „Hornický sýr“, „Šlikův sýr“ a několik druhů 100% ovčích sýrů. Mezi ně patří i polotvrdý sýr „Arnika“, který zraje až několik měsíců a lze ho zakoupit v průběhu celého roku.

Ceny za ubytování :
370 , — Kč /den/ 1 osoba včetně snídaně
100,– Kč pes
dět i do 12 let 50 % sleva
děti do 3 let zdarma bez nároku na lůžko

Kapacita ubytování : 4 x 4 lůžkové pokoje

Rezervaci ubytování naleznete

na této stránce

Podrobné informace:
Telefon – 774 410 520
Mail – ryzovna@farmazvirat.cz
WWW – Ryžovna

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz