Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

23. listopadu 2008 Hrady, stavby

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 479 x přečteno

Himlštejn

Zříceniny hradu Himlštejn stojí na čedičovém vrchu NebesaHimlštejn (634 m) vysoko nad údolím řeky Ohře nedaleko Stráže nad Ohří na Karlovarsku.

Himlštejn byl typickým představitelem hradů, které vznikaly za husitských válek. Do dnešních dnů se dochovaly zbytky zdiva dvou bran s obvodovou hradbou, pozůstatky hranolové věže a dalšího hradního objektu. Hradní zříceniny jsou volně přístupné. Na zříceninu vede cesta prudkým krpálem přímo ze Stráže nad O. Opravdu je to docela krpál, ale výhled je nádherný.

Hrad Himlštejn stál na strmém a zalesněném vrcholku čedičového kužele, vysoko nad údolím Pekelského potoka, ústícího pod Stráží nad Ohří do řeky Ohře. Cesta ke hradu vede kolem někdejšího ovčína a bývalého thunovského hospodářského dvora. Na hradišti se zachoval zbytek předhradí, základy první hradní brány, část hradební zdi spojující tuto bránu s druhou, menší branou, půdorys nádvoří se zbytky zdí bývalých budov, z nichž doposud vyniká mohutná kvadratická stavba paláce, situovaného vedle hlavní brány.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz