Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

20. října 2008 Přírodní parky

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 2 683 x přečteno

Přírodní rezervace Ryžovna

Milovníci přírody naleznou v okolí Ryžovny nejen mnoho krásných terénů pro letní i Ryžovnazimní turistiku, ale také přírodní rezervaci Ryžovna na návrší mezi Ryžovnou a Hřebečnou.

Tento výrazný horský hřeben je z větší části tvořen horninami vulkanického původu, složením blízkými čediči, které zde byly těženy několika menšími a jedním větším stěnovým lomem. V hlavním lomu je skvěle odkryta charakteristická sloupcovitá odlučnost vyvřelé horniny, která vznikla při tuhnutí lávového proudu, mocného 10 až 25 metrů.

Vulkanická činnost zde probíhala, obdobně jako v Doupovských horách či Českém středohoří, v třetihorách, v oligocénu až miocénu (zhruba před 35–17 miliony lety). Návrší mezi Hřebečnou a Rýžovnou v n. m. 1000–1040 m bylo prohlášeno přírodní rezervací (PR Rýžovna) v r. 1996, jsou zde na ploše 20 hektarů chráněny nejen odkryvy čedičových hornin, ale také ohrožená rostlinná a živočišná společenstva vrcholové části Krušných hor.

Z ohrožených rostlin zde roste například prha arnika, řeřišnice chlupatá, všedobr horský, koprník štětinolistý či pryskyřník platanolistý, vyskytuje se zde i řada chráněných ptáků ,např. chřástal polní, krutihlav obecný či tetřívek obecný a dalších druhů živočichů.

Pod čarou :

___________________________________________________________
Ryžovna , ač je to vlastně zaniklá obec má před sebou zřejmě světlou budoucnost. Poté, co byl nedávno rekonstruován na penzion objekt bývalé školy, dokončilo počátkem prosince 2006 město Boží Dar ve spolupráci s Horským statkem Abertamy nový projekt na podporu turistiky a oživení Ryžovny – na místě bývalého Lenhartova hostince byl postaven rekreační objekt, ve kterém je zároveň malá výrobna sýrů z kravského a ovčího mléka. V areálu salaše je turistická ubytovna s kapacitou 14 míst, k dispozici je i restaurace a infocentrum.

V územním plánu Božího Daru se přitom počítá s postupnou dostavbou dalších objektů na Ryžovně, kterých by tady mělo stát kolem čtyř desítek. Vyrůst by zde měla i sportoviště.

O této salaši s penzionem se můžete dočíst v tomto článku.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz