Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

10. prosince 2008 Pěší tůry

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 371 x přečteno

Z Klínů na Jeřebinu

Klíny – Kostelní cesta 2,5km – Mníšek 5km – Jeřabina 8km – Nad Křížatkami 11,5km – vodní nádrž Janov 12,5km – Klíny 14,5km
Od velkého parkoviště a autobusové zastávky jdeme po modré pohodlnou cestou bez větších výškových rozdílů ve svahu Mračného vrchu (852m) až k turistickému info místu na Kostelní cestě. Odtud pokračujeme po červené vlevo po široké asfaltové silnici , po pár krocích ji opustíme vpravo, klesáme po cestě ke Stříbrnému potoku a přes pastviny po pevné komunikaci dorazíme do Mníšku.Ve vsi je nový přechod. Na křižovatce se dáme vlevo k turistickému info centru a mírně stoupáme, teď po žluté. Míjíme křižovatku a přímo podél chat a domků, stále po úzké cestě pokračujeme k lesu. Následuje mírné klesání po silnici až na rozcestí. Zprava přichází zpevněná cesta, vlevo po podmáčené cestě odbočuje žlutá. Pustíme se po ní až do místa , kde žlutou nahrazuje červená. Vlevo neznačená pěšina stoupá na vrchol Jeřabiny (788m), značený v mapách jako bývalá rozhledna. Z kamenné rozhledny na skalnatém vrcholu zbylo opravdu jen torzo. Z vlastního vrcholu se otvírá skvostný výhled do vnitrozemí, určitě stojí za to přidat těch pár kroků a vyšlápnout si to.
Z Jeřabiny se vracíme po červené k silnici. Tu z větší míry sledujeme až k turistic. místu nad Křížatkami, kde se k nám připojí modrá. Společně s červenou a modrou scházíme pohodlně vlevo k romantické vodní nádrži Janov . Vedle Jeřabiny je to nejkouzelnější místo na tomto výletu. V současnisti je vodní nádrž vypuštěná a opravuje se.
Pak se nadechneme a stoupáme bukovým lesem. Na rozcestí v kopci se od nás odpojí červená a my po modré nabíráme další výškové metry, nejprve podél rozpustilého horského potoka, pak lesem k silnici do Klínů.

zdroj: Krušné hory – východ / Petr David, Vladimír Soukup. — 1. vyd.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz