Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

18. prosince 2008 Obce a místa

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 993 x přečteno

Krupka, proč ji navštívit ?


Město Krupka leží na jihovýchodním úpatíKrupka Krušných hor v nadmořské výšce 340m. Vznik starobylého hornického městečka Krupky je spojen s dobýváním cínu a jeho historie spadá do 12.a 13.století. O Krupce se říká, že je nejstarším nalezištěm cínu ve střední Evropě. Původními obyvateli byli Slované, ale rozmachem hornictví docházelo k přílivu nového obyvatelstva, hlavně německého. V letech 1330 byl postaven nad městem hrad Krupka , později nazýván Rosenburg. Asi ve stejné době vznikl, jako další opevnění proti Sasům,i hrad Kyšperk nad Unčínem – dnes jsou zde jen
rozvaliny.

Centrem současné Krupky je Mariánské náměstí v části Bohosudov.

Dalším historickým významným centrem města je Husitská ulice s náměstím ulicového typu, radnicí a budovou městského muzea, která turistům nabízí zajímavé expozice o historii dolování cínu, o fauně a flóře Krušných hor a nezapomenutelnou expozici Hasičského sboru, se stále ještě funkčními exponáty.

Hřebeny a svahy Krušných hor kolem Krupky skýtají optimální nabídky pro pěší i cykloturistiku, běžkování, sjezdování , či závody psích spřežení.

Námět na výlet:

V r.2000 byla vybudovaná kaple  sv. Wolfganga„Příhraniční naučná hornická stezka Krupka – Dubí“ , která je věnována historii a osidlování hor. Trasa vede z městského muzea na nedaleký rekonstruovaný hrad Krupka , pokračuje k prohlídkové štole „Starý Martin“ a cestou staré hornické stezky nebo přímo po silnici se dostanou návštěvníci na vrch Komáří vížky . Odtud se jim otvírá nádherný pohled na podkrušnohorská města zakončený výhledem na České středohoří.

Na Komáří vížce můžeme v letních měsících navštívit kapli sv. Wolfganga s expozicí prezentující osidlování Krušných hor a vydat se dále po hřebenu přes rozcestí Pod Loupežníkem, Přední Cínovec až na Cínovec, kde po přechodu státní hranice můžeme pokračovat v naučné stezce na německé straně. Přes městečka Geising a Altenberg se hraničním přechodem Fojtovice – Fürstenau vrátíme zpět na naše území.

Trasa stezky je časově náročná , návštěvník Krupky by měl ale určitě navštívit stěžejní body této lokality, tedy hrad Krupka, návštěvní štolu Martin a vrch Komáří vížku, na který je doveze i lanová dráha. Jedná se o nejstarší a nejdelší lanovou dráhu bez zastávky v naší republice v době jejího vzniku, Délka je 2 348m , převýšení 482m a jízda na vrchol trvá 15minut. Je možno si vzít na sedačku i kolo.

Lanová dráha na Komáří vížku

Nejdelší sedačková lanovka bez mezistanice v České republice. Délka: 2 348 m.
Převýšení stanic: 482 m.
Rychlost lanovky: 2,5 m/s.
Doba jízdy: 15 minut.
Krupka: 324 m n.m.
Komáří vížka: 806 m n.m.

Jízdné:

dospělí: 80 Kč tam, tam i zpět 150 Kč
děti 5 – 10 let: 50 Kč, tam i zpět 100 Kč
kolo: přeprava kol zdarma

Lanová dráha je v provozu
pondělí až neděle : 8.30 – 18.30, v zimním období do 16.30 hod.

Odjezd je každou hodinu vždy v půl

Oficiální domovské stránky obce naleznete ZDE

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (1hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz