Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

20. září 2008 Naučné stezky

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 2 229 x přečteno

Naučná stezka – Přírodou a dějinami Oseka



Naučná stezka „Přírodou a dějinami Oseka“

je mimořádná právě tím, že spojuje poznávání
Krušné hory  Rýzmburk

přírodních a krajinářských hodnot území s poznáváním kulturních a historických zajímavostí.

Nachází se v ostře zaříznutém horském údolí na úpatí Krušných hor poblíž města Osek a spadá pod referát životního prostředí okresu Teplice. O zřízení naučné stezky se zasloužili začátkem 80. let společnou prací dobrovolní pracovníci ochrany přírody okresu Teplice a členové Horské služby z okrsku Bouřňák.

Trasa naučné stezky má okružní charakter, je dlouhá 7 km, překonává výškový rozdíl 255 metrů a je možné jí rozdělit na dva okruhy. První okruh vede blízko obce Osek územím Oseckého lesa, druhý okruh prochází krásnými partiemi bukových lesů a je určen pro zdatnější turisty. Mezi největší zajímavosti stezky patří skalnatý útvar Salesiova výšina , v které jsou zachovalé otisky sladkovodních mlžů rodu Unio, dále geologicky zajímavá Vrása v krystalických břidlicích, přírodní rezervace Vlčí důl se starými bukovými porosty pralesního charakteru a také největší hradní zřícenina v Čechách, hrad Rýzmburk (Osek).

V Oseckém lese je pokusná plocha ochrany lesních mravenců druhu (Formica polyctena), kteří zde hrají důležitou roli v ochraně lesa před „škodlivým“ lesním hmyzem. Z horní části Osecké naučné stezky ještě stojí za zmínku rozsáhlé zimoviště netopýrů ve staré štole na stříbro. Území je také důležitým útočištěm krušnohorské zvířeny. Okolí naučné stezky je velmi pozoruhodné i výskytem měkkýšů, kterých zde bylo zjištěno 52 druhů, což je asi 25% malakofauny bývalého Československa. Nejvzácnější je nález skelnatky (Vitrinobrachium breve), která byla poprvé v ČR nalezena právě zde (J. Hruška a kol. 1982).

Popis jednotlivých zastávek stezky:


Katastrofa na dole Nelson

– památník obětem katastrofy na dole Nelson III z roku 1934, při němž tragicky zahynulo 144 horníků.


Manufaktura v Oseku

– první manufaktura v českých zemích. Založil ji roku 1697 opat oseckého kláštera Benedikt Littwerich na výrobu punčoch.

Pokusná plocha ochrany lesních mravenců

– pokusná plocha projektu biologického boje s kalamitním hmyzem pomocí mravenců rodu formica

Salesiova výšina

– chráněná přírodní památka, skalní útvar sedimentárního původu, geologická zvláštnost okolí. Lokalita je zajímavá i z paleontologického hlediska. V křemenci je možné spatřit tisíce otisků jader a skořápek sladkovodních mlžů rodu Unio. Neméně zajímavý je lesní porost v okolí skalního města. Tvoří ho převážně letité buky, které díky růstu na kamenných blocích mají mnohdy bizarní tvary.

Krušnohorský zlom

– rekonstrukce dávné geologické události, zlomení zemské kůry, podél které poklesla oblast pánve a vystoupila kra Krušných hor.

Dolování stříbra v Krušných horách

– rozsáhlé komplexy štol v okolí města Osek (Čertova díra, zimoviště netopýrů).

Krásná vyhlídka

– Na místě, jemuž se říká Krásná vyhlídka, se již zastavily mnohé generace výletníků s cílem pokochat se pohledem do kraje pod Krušnými horami. Odtud vyjadřovali svůj obdiv malebné krajině směrem na Osecký klášter, historickou památku evropského významu, nazývanou též perlou Krušných hor.

Zimoviště netopýrů

prostory staré štoly slouží jako zimoviště netopýrů. Chráněné zimoviště u naučné stezky bylo zřízeno v roce 1979. Nejčastěji zde zimuje netopýr velký, netopýr vodní a netopýr ušatý i dlouhouchý.

Vrása

skalní útvar o výšce zhruba osmi metrů a šířce přibližně 25 metrů s viditelnou strukturou ležaté vrásy v krystalických břidlicích. Útvar je dokladem o prvohorních procesech probíhajících v Krušných horách.

Vlčí důl

přírodní rezervace Vlčí důl zahrnuje strmé kamenité až skalnaté svahy v údolí Oseckého potoka. Na svazích jsou velmi staré porosty buku lesního, místy až pralesního charakteru se spoustou doupných stromů. Za pozornost stojí i potok protékající rezervací. Tok nebyl nikdy významně upravován, zůstal tak zachován jeho přirozený charakter horské bystřiny s prudkým spádem a četnými drobnými kaskádami, které jsou místy vystřídány drobnými tůňkami.

Hrad Rýzmburk (Osek)

Hrad Osek, nazvaný podle tehdejší módy Riesenburg – obří hrad, byl zbudován kolem roku 1250 v duchu poklasické gotiky dvorním maršálkem Václava I. Borešem z Oseka. Byl příslušníkem rodu Hrabišiců, jednoho z nejstarších panských rodů v Čechách. Z původního hradu zbyly relativně zachovalé pozůstatky hradeb, dvou okrouhlých věží (ta zachovalejší byla v 19. století opravena Valdštejny a využívána jako rozhledna), věže čtvercového půdorysu a hradního paláce obdélníkového půdorysu. Hrad je považován za jeden z nejrozsáhlejších hradů v Čechách. Býval asi 250 m dlouhý a 60 až 95 metrů široký. Dnes je z něj rozsáhlá zřícenina zarostlá stromy a kvůli narušené statice a padajícím kamenům z hradních zdí je veřejnosti uzavřen.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz