Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

23. prosince 2008 Zajímavosti

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 516 x přečteno

Jáchymov změnil názor, už nechce větrníky

Jáchymov změnil názor na stavbu farmy větrných elektráren na nejvyšším krušnohorském vrcholu Klínovci a chce od ní odstoupit. Přestože v roce 2005 pronajal přibližně 70 hektarů společnosti Anew Mýto právě na pět elektráren nedaleko Klínovce, teď už s nimi nepočítá ani ve svém územním plánu. Uvedl to místostarosta Petr Bohdálek.

Město nechce podporovat stavbu větrníků proto, že by převyšovaly horizont a v krajině působily negativně. Chce proto rovněž odvolat usnesení minulého zastupitelstva, které se v něm hlásilo k podpoře záměrů společnosti Anew.Podle Bohdálka nelze kolektivní orgán, jímž je zastupitelstvo, zavazovat k takové spolupráci. „Celý případ jsme konzultovali s právníky. Náš postup by měl být v pořádku,“ uvedl.

Anew zatím pro stavbu elektráren nezískal stavební povolení. Jeho záměr je nyní ve stádiu posuzování vlivu stavby na životní prostředí. Teprve poté, kdyby byl schválen, lze připravovat podklady pro vydání stavebního povolení. Zástupce firmy Marek Janda včera řekl, že od Jáchymova nemá dosud žádnou oficiální zprávu o změně postoje. „Předpokládám, že by nás informovali. Proto se k tomu nemohu zatím vyjadřovat,“ poznamenal.

Boží Dar je také proti Jedním z řady účastníků řízení o vlivu stavby na životní prostředí je také Boží Dar. Elektrárny by stály jen nedaleko od něj. „Proto bude rezolutně proti jejich stavbě,“ uvedl starosta Jan Horník. Dodal, že úplně stačí tři stožáry, které stojí na Neklidu. „Ty alespoň nejsou tolik vidět, jako by byly ty další. Vyjádřit se musíme do poloviny ledna, ale už teď mohu říci, že budeme proti,“ konstatoval.

V oblasti Neklidu a Klínovce v Krušných horách už v současnosti stojí deset větrných elektráren. Tři jsou na hřebenu Neklidu, tři v Loučné, tři v Rusové poblíž Vejprt a jedna u Božího Daru. Z tohoto počtu jsou dvě elektrárny staré a nefunkční.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES – karlovarský kraj

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz