Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

27. listopadu 2014 Zajímavosti

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 756 x přečteno

Lesní pomníček Hanse Fladera nad Přísečnicí

Pomníček tvoří vztyčený mohutný, do kvádru opracovaný rulový blok, na kterém je umístěna bronzová deska s německým nápisem. Památník je zasazen do různě vysokých šestibokých čedičových hranolů a jeho nejbližší okolí je čedičovými kameny i vydlážděno. Celé okolí je upraveno a vše působí velice přirozeným dojmem.

Pomníček nechal vytvořit přítel Hanse Fladera a majitel panství Přísečnice Karel Jiří Buquoy, který Přísečnici získal v květnu 1913 od své sestřenice Žofie. Hans Flader vlastnil v nedaleké osadě Sorgenthal (od roku 1949 sloučena s obcí Černý potok) továrnu na parní stříkačky, později i stříkačky poháněných spalovacím motorem, pumpy a další potřeby pro hasiče. Po první světové válce dosáhla firma již pod značkou Hans Flader světového věhlasu díky své přenosné motorové stříkačce Siegerin-Victoria vybavenou dvouválcovým motorem s výkonem 400-800 litrů vody za minutu. Tato stříkačka v roce 1925 vyhrála celoněmeckou hasičskou soutěž ve Freibergu. Továrna v době svého rozkvětu zaměstnávala až na 150 dělníků a exportovala např. do Německa, Itálie nebo Turecka. Ve třicátých letech firma vyráběla i hasičské automobily s motorem Opel a pěnovým generátorem. Podnik fungoval až do 60. let, i když již s omezeným výrobním programem.

Najdeme zde i kešku.

Nicméně pokud si chcete udělat pěknou procházku v okolí přehrady, případně si odskočit z výletu na Jelení horu , dá se ke keši dojít i pěšky. Pokud zaparkujete u hráze Přísečnické přehrady čeká vás procházka dlouhá zhruba 3km. Přejděte hráz a kolem závory pokračujte po asfaltové cestě do kopce. Na rozcestí odbočte doprava a po této cestě dojděte až ke Karlově studánce , kde odbočte na lesní cestu. Bukovou alejí pokračujte až do blízkosti pomníku a odbočte doleva na cestu, která vede k pomníku. Pokud zaparkujete na druhém navrhovaném parkovišti, tak se po asfaltové cestě dostanete ke Karlově studánce z druhé strany.

text: Geocaching  F.O.R.

Lesní pomníček

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (2hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz