Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

27. února 2009 Přírodní parky

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 536 x přečteno

Skalky skřítků, národní přírodní památka

Unikátní pseudokrasové dutiny vulkanického původu, nazývané též jeskyněmi skřítků, Trpasličími jeksyněmi či děrami najdeme v Podkrušnohoří, spíš již na úpatí Doupovských hor, ve skalnatém srázu levého břehu Ohře nad osadou Dubina, asi 2,5km od Kyselky, 9km východně od Karlových Varů.

Ve vysokém, nárazovém údolním svahu Ohře obnažila mohutné souvrství pyroklasických usazenin třetihorních doupovských vulkánů. Ve sklaních stupních, tvořených střídavě vrstvami spečených sopečných vyvrženin a měkčích poloh sopečného popela, je přes 30 nepravidelných dutin a kanálů, místy přecházející v malé sluje. Většinou mají průměr od 5 do 120cm a některé z nich jsou až 10m dlouhé.

Všechny dutiny vznikly u nás s největší pravděpodobností naprosto ojedinělým způsobem, rozpadem stromů zasypaných při sopečné explozi horkým popelem, sopečnými pumami a bahenním proudem, spečeným v tzv. lahar. Výbuchy doupovských vulkánů tu pohřbily lesní velikány stejně jako výbuch Vesuvu v roce 79 obyvatele Pompejí. Jak známo, vyplněním těchto dutin sádrou získali archeologové přesné kopie postav antických nešťastníků, vystavené dnes v pompejských muzeích.

NPP Skalky je v České republice jedinou lokalitou svého druhu, chráněnou od roku 1979 na ploše 8,5ha.

Přístup:Z Dubiny po červené a žluté odbočce, nebo z Kyselky po červené 23,5km, u hájovny žlutou odbočkou 1km.

skalky křítků

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz