Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

07. června 2009 CHKO Slavkovský les

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 913 x přečteno

Národní přírodní rezervace Kladské rašeliny

Slavkovský les, stejně jako Krušné hory či České středohoří je součástí Krušnohorské subprovincie.

Pod společným názvemMrtvý rybník NPR Kladské rašeliny zahrnuje toto chráněné území 4 lokality vzájemně nesouvisejících zalesněných vrchovišť Slavkovského lesa u Kladské , 7km od Mariánských Lázní.
Největším z těchto rašelinišť je Tajga (150 ha), jejíž okraj je zpřístupněn naučnou stezkou z Kladské. Severně pod vrcholem Lysiny (982 m ) je rašeliniště Lysina (43 ha ), sev. od Kladské Paterák (94 ha ) a sv. leží Malé rašeliniště ( 7 ha ).Kladské rašeliniště jsou nejzachovalejším územím v oblasti přirozené akumulace vod sytících zdrojnice minerálních pramenů na Mariánslolázeňsku. Svými porosty stromovité borovice blatky a typickými bylinami a rašeliníky připomínají severské krajiny. Půvab těchto rašelinišť ovšem umocňují uměle vytvořené rybníky. Největší Kladský byl postaven v 16. století pro napájení Dlouhé stoky k důlním revírům na Hornoslavkovsku.

Vzácně se zde vyskytuje tetřev hlušec a prochází tudy rys ostrovid.

Východního okraje Tajgy se dotýká červeně značená turistická trasa z Mariánských Lázní. Z ní od potoka Roty vede žluté značení kolem Malého rašeliniště a Pateráku.

NS Kladská začíná u silnice naproti parkovišti v Kladské a tam i končí. Je dlouhá 2 km a má 8 zastávek.

Přístup k rašeliništi Tajga jen po NS Kladská – k Ostatním třem rašeliništím na území NPR Kladské rašeliny přímé cesty nevedou, vstup do nich není žádoucí.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz