Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

28. února 2009 Zajímavosti

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 557 x přečteno

Dřevěný krytý mostek v Chebu

Chebská krytá lávka pod místním hradem má z každé strany bočního bednění po 9 typických, v rozích skosených oknech (obdobně jako lávka v Kynšperku). Je 40 metrů dlouhá, 3 metry široká a 4 metry vysoká. Mostovka je pokryta šikmým deštěním, uvnitř lávky je pak zvláštní zábradlí. Okenní průzory jsou děleny svislými sloupky, střešní konstrukce sestává ze 40 krokví. K portálu sedlové střechy vede devět schůdků, celkově je objekt v dobrém technickém stavu. Výška hřebene střechy nad hladinou Ohře, kterou lávka překonává, je 5,5 metru.

Lávka je orientovaná ve směru východ – západ, je odbočkou z místní komunikace směrem k hradu a parkovišti. Nachází se na západním okraji města, přímo pod hradem, který nechal budovat císař Friedrich I. Barbarossa . Město se nalézalo na důležité obchodní stezce z Prahy do Norimberku a dále Würzburku, kde byl rovněž kamenný most zdobený sochami (jako v Praze), a pravděpodobně to inspirovalo chebské měšťany k obdobné výzdobě mostu. Údajně zde stával i Kožený most – jeho jméno však není odvozeno od stavebního materiálu, ale od městské čtvrti, kde sídlili koželuzi, jejichž řemeslo notně zapáchalo, a tak museli sídlit odděleně od ostatních řemesel.

V západních Čechách je několik dřevěných krytých mostů nebo lávek – v Čižicích, Kynšperku, Štěnovicích, Vejprnicích; krytý most v Radošově-Kyselce v roce 1986 zcela vyhořel. V roce 2003 byl most za pomoci města Lokte opět rekonstruován do původní podoby.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz