Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

11. prosince 2008 Hrady, stavby

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 286 x přečteno

Hrad Vildštejn

Jeden z nejstarších hradů na Chebsku. Románský
Vildštejn hrad, který vznikl na skalnatém výběžku nad údolím Kateřinského potoka v letech 1166-1225 patří k nejstarším zachovalým vodním kamenným hradům v Čechách. Hrad byl postaven pod vlivem blízké císařské falce v Chebu ve stylu štaufské architektury. Opevnění hradu zesiloval důmyslný systém využití toku potoka, který mohl být přehrazen a zatopit tak prostor až na severní straně hradu. Původní románský hrad byl několikrát přestavován. Poprvé zřejmě kolem roku 1400, kdy došlo k rozšíření obytné plochy hradu.

Další přestavba následovala v 16. století a poslední větší úprava v 18. století, kdy vznikla nová zámecká budova v předhradí, přestavěná později na rokokový zámek. Od poloviny 16. století začal význam hradu upadat, na začátku 19. století byl u zámku postaven pivovar a hrad přestavěn na sladovnu. Nejvýznamnějšími vlastníky hradu byly rody Nothaftů, Śliků, Wirspergů, Trautenbergů, dále byl vlastníkem hradu rytíř Wilhelm von Helmfeld ze Starého Rybníka, továrník Geipel z Plesné, stát. V současné době je hrad v soukromých rukách a je postupně opravován.

A co nám nabízí Vildštejn ?

*Malý a velký rytířský sál v gotickém stylu – hosté zde mohou hodovat, neboť hrad má svou bohatou kuchyni s rytířským menu. Proto si zde každý může připadat jako král.

* Otevřeno denně: 11.00-22.00 h.

* Muzeum a galerie hradu – vstupné 50 Kč.

* Muzeum hasičské techniky

Pro dětské návštěvníky je připravena malá podívaná na velká zvířátka domácí i divoká.

Pořádají se zde rytířské hostiny s historickým programem. V hradní kapli se konají církevní i civilní svatby v historickém duchu, které mají svou nezapomenutelnou atmosféru.

WWW: Domovská stránka hradu Vildštejn

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz