Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

10. března 2009 Řeky, toky, vodopády

Oblasti: , , , | Komentáře: 1 | 1 262 x přečteno

Po proudu Ohře (8)

Na úpatí Slavkovského lesa, na soutoku Ohře a Teplé, leží Kalovy Vary,
Karlovy Vary
nejznámější a největší české lázně.

Spolu s kamzýkem je symbolem lázeňského města také Vřídlo, nejznámější ze zdejších termálních pramenů. Pět pramenů ukrývá novorenesanční sloupová Mlýnská kolonáda, postavena podle návrhu architekta J. Zítka. Přestože se duch lázně nese v historizujících a secesních stavbách 19. a 20. stol., mezi nejstarší stavby patří Zámecká věž a barokní dvouvěžový kostel sv. Máří Magdalény. Zajímavostí je, že celé historické jádro lázní stojí na křehké vřídlové desce. Hezké pohledy na lázeňskou část města nám poskytuje několik vyhlídek ze svahů nad řekou Teplou.

Jako každá řeka, tak i na Ohři najdeme několik zajímavých mostů. Patří mezi ně např. dřevěné kryté mosty. Jeden takový najdeme např. v Chebu .

Ve 14. století vznikl dřevěný krytý most v Radošově . Požár v roce 1986 most zcela zničil, v roce 2003 byl naštěstí zrekonstruován v původní podobě. A do třetice, třetí dřevěný most najdeme v Kynšperku nad Ohří. Zajímavým kouzlem mohou působit i nové mosty. Mezi ně patří silniční most u Sokolova, jenž patří k největším obloukovým mostům v Čechách.

Zajímavým geomorfologickým jevem bývají na řekách „obří hrnce“. Známé jsou na Vydře, Jizeře či na Kamenici. Málokdo ví, že je najdeme i na Ohři. Ty nejlépe vytvořené najdeme v peřejnatém úseku mezi Muzikovem a Dubinou.

Čerpáno z publikace Michálek J. & Uhlík P. (2006): Ohře řeka pozoruhodná. – Krajské muzeum Sokolov a Landschaftspflegeverband OV

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz