Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

16. března 2009 Glosy

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 108 x přečteno

Větrné elektrárny v západním Krušnohoří , v okolí Horní Blatné

větrníky v Nové Vsi v Horách Krušné hory

Horní Blatná – Vysoká má být skoro sto padesát metrů. Výkon je naplánován na dva megawatty. Radnice v Horní Blatné z ní má mít ročně 200 tisíc korun a opravenou silnici k místu, kde bude stožár stát. Řeč je o větrné elektrárně, kterou plánuje vedení obce v čele se starostou Robertem Petrem postavit nad městem. Konkrétně nedaleko rozhledny na Blatenském vrchu při výjezdu na Boží Dar. K nejbližšímu domu to má být necelý kilometr.Proti větrníku, jehož zmíněná výška je počítána k nejvyššímu bodu vrtule, se zvedl odpor. Hlavními kritiky jsou lidé ze Sdružení za udržitelný rozvoj Horní Blatné v čele s lékařem Tadeášem Mašlankou. Zda elektrárna skutečně nad městem vyroste, není zatím jasné.

„Jestli se zde postaví elektrárna, klesne cena mého domu podle odborníků z 3,5 milionu korun na sedm set tisíc. Elektrárna by připravila obyvatele města až o sto milionů korun,“ řekl v sobotu na schůzi sdružení Tadeáš Mašlanka. Do místního kina přišly tři desítky lidí.

„Navíc prokazatelně ohrožuje zdraví. Vydává infrazvuk. Lidé pak končí na psychiatrii. A pracovní místa kvůli elektrárně nepřibudou,“ doplnil Mašlanka.

Městem kolovala rovněž petice proti větrníku. Podepsalo ji hodně přes dvě stě lidí. Blatná má přitom kolem čtyř set obyvatel.

„V Německu je 3600 větrných elektráren a nedošlo k odstavení ani jednoho bloku jaderné nebo tepelné elektrárny. Elektrárna se navíc nesmí úplně zastavit ani ve chvíli, kdy vůbec nefouká vítr. Vymačkala by se ložiska, a tím by skončila. Musí tedy do ní v tomto případě naopak elektřina proudit. Návratnost nákladů na elektrárnu je pětadvacet až třicet let. Navíc se pak musí nákladně zlikvidovat,“ zdůraznil Tadeáš Mašlanka. Lidé ze sdružení si myslí, že stožár by odradil i turisty. Zazněla řada dalších argumentů, proč elektrárnu nepostavit.

Vedení Horní Blatné se další diskuzi o větrníku nebrání. Podle slov starosty s ním všechny potřebné instituce souhlasily. Zásadně proti je ale odbor životního prostředí v Ostrově. „Jakmile bude stavební povolení, tak nám firma uhradí územní plán. Ten přišel na 430 tisíc korun. Dnem kolaudace investuje firma milion korun do opravy silnice vedoucí k větrníku a asi dvě tisíc budeme dostávat ročně,“ uvedl Robert Petro.

Všechno se podle něj opět vyhodnocuje. „Na schůzi sdružení zaznělo, že může mít elektrárna vliv na zdraví člověka. Získám nejen o tomto problému informace a o elektrárně se určitě bude i nadále diskutovat. Záležitost se opět dostane na stůl zastupitelům,“ slíbil Petro.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES – karlovarský kraj

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz