Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

18. března 2009 Zajímavosti

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 637 x přečteno

Kadaň se během pár let promění v ráj cyklistů

Kadaň

Království za koně, královským městem na kole. Během asi deseti let by pro Kadaňáky neměl být problém dojet na kole do práce, do školy nebo za sportem.

Právě tato místa propojí plánovaná hustá síť cyklostezek, kterou chce radnice dokončit během následujících deseti let. Cesty se také napojí na krajské stezky, šlapáním do pedálů se tak bude možné dostat i do okolních měst.Místní zastupitelé už schválili plán, ve kterém jsou navrženy jednotlivé trasy. „Je to materiál, který mapuje Kadaň a okolí z hlediska cyklistických stezek,“ popsal dokument starosta Jiří Kulhánek, který je sám vášnivým cyklistou.

Generel, jak se plán rozvoje oficiálně jmenuje, je z velké části právě jeho dílem. Podle svých slov i sám většinu plánovaných tras prošlapal na bicyklu.

Hlavním smyslem budovaných tras je podpora šetrné dopravy. „Je to ekologická doprava, zlepší se životní prostředí a nakonec se zlepší zdraví i tomu dotyčnému, co pojede,“ dodává starosta. Podle jde o trend, kdy lidé žijí více aktivně.

Síť cyklostezek je v tom má podpořit. „Pokud budou mít možnost jezdit bezpečně, tak se procento cyklistů zvýší,“ předpokládá Kulhánek.
Kudy povedou?

Plán počítá se šestnácti trasami. Jak budou vypadat, si místní mohou prohlédnout už na hotové stezce, která vede přes Zásadu podél Ohře až do Klášterce nad Ohří. Postavena je také část vedoucí do průmyslové zóny Královské pole.

Letos by měla být z velké části dokončena trasa z Mírového náměstí do lesoparku. Na tu pak naváže úsek, který povede k elektrárně a poté do Prunéřovského údolí.Další částí, na kterou se cyklisté mohou v blízké budoucnosti těšit je ta podél chystaného nábřeží Maxipsa Fíka. Jeho stavba začne rovněž letos.

Další trasy spojí například sídliště s průmyslovou zónou Verne, centrum s nemocnicí, nebo propojí sídliště a sportovní areály.

Všechna místa, kudy by měly vést cyklostezky, si každý může prohlédnout na webových stránkách města, případně odtud stáhnout i mapy v plném rozlišení (odkaz najdete zde). Podle starosty se jde o otevřený dokument, který se může v průběhu let v závislosti na okolnostech měnit.
Bude stezka až do Chomutova?

Město počítá s tím, že by valná část úprav měla být hotová za deset let. „Když by se ročně zhruba vydávalo mezi pěti až sedmi miliony korun, do roku 2018 by se většina cyklistických stezek mohla realizovat,“ nastiňuje harmonogram starosta.

Připravený plán cyklostezek už schválilo zastupitelstvo. Jedním z jeho cílů je, aby se při jakýchkoliv stavebních pracech počítalo s výstavbou chystaných tras pro cyklisty. Město tak například při obnově sídliště C nyní buduje kousky stezky, které se později propojí.

Nakonec budou mít Kadaňáci k dispozici něco na způsob městského okruhu, ze kterého budou vycházet cesty dovnitř i ven z města. Je taky možné, že by se cyklostezky do Kadaně mohli dočkat i Chomutováci.
zdroj:Chomutovskký deník

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz