Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

25. června 2009 Zajímavosti

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 204 x přečteno

Naděje pro horský hotel na Klínovci

Variant, jak to bude s horským Krušné hory  KlínovecKrušné hory  Klínovechotelem na nejvyyším vrcholu Krušných hor bylo za poslední rok několik, tato je poslední.Rozpadající se horský hotel na Klínovci má šanci, že se po dlouhých letech dočká opravy. Než se ale stavbaři pustí do rekonstrukce památkově chráněného objektu, musí nechat radnice v Božím Daru opravit hlavní příjezdovou komunikaci, pod kterou povedou inženýrské sítě.
„Žádáme kraj o převod nebo o pronájem komunikace. Jde o úsek od rozcestí až k hotelu,“ řekl starosta Božího Daru Jan Horník.Radní chtěli nákladnou investici do hotelu, odhadovanou na čtvrt miliardy korun, platit z peněz, které měli utržit za prodej nevýdělečného čtyřhvězdičkového hotelu Praha. Majitelem hotelu není přímo město, ale společnost Služby Boží Dar, kterou ovšem město ze sta procent vlastní. Společnost koupila hotel v roce 2005 za 68 milionů. Z prodeje ale sešlo. Plánovaný výnos měl být osmdesát milionů. K opravě by také mohl přispět soukromý investor.

Hotel na Klínovci by se měl stát centrem turistického ruchu. „Každý člověk, který přijede na návštěvu na Boží Dar, se chce na Klínovec podívat. Hotel tak zde bude mít své opodstatnění, je to exkluzivní místo,“ obhajoval starosta rekonstrukci.

A jak jsou plány na opravu daleko? Je dokončena projektová dokumentace. „Podařilo se nám již sejmout vzácné malby na kazetách ze stropu v hotelové restauraci,“ sdělil Horník. Unikátní a originální dřevěné kazetové obložení se znaky měst Krušnohoří je památkově chráněné. Podle odborníků vyjde obnova jedné kazety, kterých je zde stovka, na dvacet tisíc korun.

Národní památkový ústav zařadil hotel mezi nejvíc ohrožené movité památky. Ve zdůvodnění se píše: Hotel je ohrožen jako celek. Myšleno i s přilehlou unikátní kamennou rozhlednou. Náklady na obnovu celého komplexu mají dosáhnout minimálně čtvrt miliardy korun.

Nabízí se, že by s opravou pomohl stát, kraj nebo Unie. Například rekonstrukce komplexu budov na nedalekém Fichtelbergu byla v režii Saska. U hotelu stojí i historická rozhledna z roku 1884. I ta má naději, že začne sloužit turistům. Hejtman kraje Josef Novotný řekl, že vidí možnost ucházet se o peníze na opravu od Evropské unie.

Letos by Boží Dar rád začal budovat rozvod plynu na Klínovec. Práce by mohly odstartovat už za měsíc.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES – karlovarský kraj

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz