Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

24. května 2009 Řeky, toky, vodopády

Oblasti: | Komentáře: 1 | 3 705 x přečteno

Chomutovka. Víme kde je její pramen?

Napadlo nás prošetřit nesrovnalosti mezi mapou turistickou, historickou a podklady vodohospodářů. Turistická mapa lokalizuje pramen do rašelinových mokřadů, daleko
za Novoveským rybníkem u Hory Svatého Šebestiána.

Čihadlo

Vodohospodáři udávají pramen u výtoku z Novoveského rybníka v říčním kilometru 48.595, což je celková délka Chomutovky od soutoku s Ohří (ř.km. 0,000) za městem Postoloprty – až po zmíněný rybník.
Do Chomutovky se nedaleko od pramene vlévá Přivaděč Chomutovky, který vybudovali naši předci pro navýšení průtoku vody v Chomutovce . Právě tento přivaděč je snadno zaměnitelný – na turistické mapě je označen jako Chomutovka.


Zůstává otázkou, kde byl pramen Chomutovky před vybudováním rybníka i přivaděče,
na historické mapě z konce 19. století jsou stavby již vybudovány. Zdá se, že bude následovat další pátrání v muzejním archivu, které by třeba objasnilo i několik historických názvů Chomutovky (Assig Bach, Assig oder Saubach nebo Komotauer Bach) v rámci celého jejího toku. Záhadu jsme tudíž nevyřešili a nabádáme všechny badatele či majitele starších map ke spolupráci, která povede k objasnění, kde byl původní pramen naší krásné říčky.

za tento článek děkuji Martině a Martinovi

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz