Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

17. dubna 2011 Obce a místa

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 625 x přečteno

Luhy – bývalé

Najdeme je v údolí říčky Černá

na horské naučné stezce Potůčky – Gebirgslehrpfad Potůčky.

Hornická osada Luhy (původně Jungenhengst) vznikla v těchto místech již v 15. století. Zvláštní význam měla těžba železných rud (hematitu), probíhající od roku 1562 až do 20. století. Dodnes lze na bývalých haldách nalézt tzv. hematitové lebníky. Největší těžební lokalitou byl důl Marie Pomocné, jehož pozůstatky jsou patrné na okraji lesa.

V osadě stával i jeden z mlýnů na barvu, které se zabývaly výrobou kobaltové modři neboli šmolky. V roce 1622 je připomínán jako mlýn Drechslerův. V té době bylo v okolí v provozu 6 mlýnů na kobaltovou barvu, první z nich byl založen v Potůčkách patrně již v roce 1570.

Kobaltové rudy z okolních nalezišť se nejprve drtily, následně pražily a po přidání křemenného písku a potaše tavily ve sklářské pánvi. Vystavená modrá sklovina se nechala utuhnout ve studené vodě a potom opět drtila a mlela až na jemný modrý prášek. Šmolka se používala při výrobě malířských barev a při barvení skla, porcelánu a papíru. V domácnostech se používala i k bělení prádla. Výroba skončila kolem roku 1860. Hlavním důvodem byla konkurence levné průmyslově vyráběného modrého barviva – ultramarínu.

Dnes připomíná výrobu šmolky („modrého zázraku“) již jen několik nepatrných rozvalin.

Ani osada Luhy kromě několika rekreačních objektů již neexistuje.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz