Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

20. července 2009 Hrady, stavby

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 635 x přečteno

Zámek v Korozlukách u Mostu

Korozluky
Čím je korozlucký zámek unikátní? Byl postaven jako kopie italské neorenesanční vily, a takové stavby jsou v Česku jen dvě.

V dobách socialistických sloužil jako internát, pak se dostal do rukou stavebního inženýra Miroslava Perouta. Naštěstí. Podařilo se mu ji zachránit a z hrobníkovy lopaty ji vzal na poslední chvíli. Na stavbu byl totiž už vydán v roce 1989 demoliční výměr. Jánský vrch s tvrzí a později zámečkem měnil během staletí majitele mnohokrát. Šlechtu vystřídali mniši z oseckého kláštera a pak bohatí měšťané. Současný majitel získal torzo zámku jako náhradní restituci. Okolní pozemky, zdevastovaný park a oboru však musel odkoupit.

Z původní ruiny se stala zajímavá stavba, opravovalo se 14 let a dostalo se i na kapli svatého Josefa z roku 1871. Obě památky, jak zámek, tak kaple dnes slouží veřejnosti. První patro nechal nový majitel zbudovat tak, jako by tam pořád bydlela šlechta, vše dle původní historické dokumentace a jednotlivé pokoje jsou rozděleny dokonce podle toho, jsou-li určeny pro dámy nebo pány.

Část vybavení pochází z vlastních zdrojů, zbytek zapůjčily jiné památkové objekty a muzea. Mříže, zábradlí a kamenné portály hledal majitel po skládkách a sběrnách odpadů. Když se boural starý Most hlavně kvůli uhlí, na památky se moc ohledů nebralo.

A stavba je zajímavá i pro geology. Ti zjistili při zkoumání Jánského vrchu, že jde vlastně o nejstarší sopku v Českém středohoří., její stáří se odhaduje na 55 milionů let. Podle nalezených porcelánových nádob v okolí zámku se předpokládá, že z malých jeskyní v parku dříve pramenila i voda.

Zámecký park volně přechází v dančí a jelení oboru.

Otevřeno: sobota, neděle, svátky, 10 – 16 hod
Prohlídky: začátek každou celou hodinu
Vstupné:
základní 60, – kč
snížené 40,-kč (studenti, ZTP, důchodci)
děti do 12 let zdarma

Prohlídky ve všední den jen po domluvě na tel. čísle 777 599 626

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz