Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

13. června 2009 Přírodní parky

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 322 x přečteno

Přírodní rezervace Čičov

Číčov

České středohoří je stejně jako Krušné hory, součástí Krušnohorské subprovincie.

Výrazný nezalesněný vrch, zcela obklopený zemědělskými pozemky jižně od silnice Lovosice – Most byl jako přírodní rezervace vyhlášen roku 1951 na rozloze 7 ha. Ochranný režim je zaměřen především na travinná společenstva stepního typu s mimořádně hojným výskytem koniklece lučního českého.

Geologie:Troska neovulkanického tělesa tvořeného žilou banzanitu a tufovou složkou, nápadně vystupuje z jinak mírně zvlněného terénu. Vulkanickou činnost zde provázely nízce temperované roztoky minerálních látek, které se při průchodu porézními tufy ochladily a došlo ke krystalizaci aragonitu v podobě jehlic nažloutlé až medově žluté barvy.Vnitřní stavbu kopce částečně odkrývají drobné lůmky při úpatí severního a východního prudkého svahu.

Kopec je občas nelegálně využíván k provozu leteckého modelářství, včetně pořádání místních soutěží.Značné škody způsobují sběratelé minerálů komerčně zaměřené využití nalezišť aragonitu. Aragonit se ovšem vyskytuje běžně v okolní orné půdě. Stepní trávníky dnes silně zarůstají ovsíkem, při dnešní absenci pastvy by pomohlo alespoň řízené vypalování

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz