Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

19. srpna 2009 Hrady, stavby

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 2 520 x přečteno

Hrady Panna, Kalich a Litýš, historie psaná Žižkou

České středohoří je stejně jako Krušné hory, součástí Krušnohorské subprovincie.

Ve vzdálenosti necelých 15 km na severovýchod od Litoměřic Panna se ve východní části Českého středohoří tyčí tři kopce s pozůstatky nepříliš známých hradů.

První z nich, Panna, stával na strmém, 594m vysokém zalesněném kopci nad obcí Řepčice. Nejlépe se k němu dostanete, když právě z výše zmíněné obce, z návsi, se vydáte pěšky vzhůru po louce a potom budete téměř neznatelnou pěšinkou stoupat strmě vzhůru až na skalnatý vrchol kopce. Při tomto výstupu překonáme asi kilometrovou vzdálenost a převýšení zhruba 170m. Nejbližší železniční zastávka Ploskoviceje odsud vzdálena asi 10 km. Hrad Panna založil Zikmund z Vartemberka v roce 1421 po neúspěšném dobývání nedalekého hradu Kalich. V roce 1423 hrad dobyli a obsadili husité. Roku 1473 jej však museli vydat císaři a ten ho pak nechal zbořit. Kromě nepatrných zbytků brány a stopy valů se z hradu bohužel nic nedochovalo. Tento nedostatek nám snad vynahradí krásný výhled daleko do kraje z několika vrcholových skalisek.

Na jihu se nám rozprostírá rovinaté Polabí, z něhož vystupuje Říp. Na jihozápadě se vypíná Dlouhý vrch a na západě kopec Kukla s telekomunikační věží. Na severu spatříme vysílač na Bukové hoře a na východě vyčnívá malý kužel s hradem Ronovem, od něhož vpravo vystupuje vyšší kopec Vlhou. Jihovýchodu dominuje nejvyšší kopec v celé oblasti Sedlo, před nímž je vidět vpravo menší kopec s hradem Litýš. Přímo naproti tímto směrem pak spatříme skalnatý vrch s hradem Kalich. Pěkný pohled je i dolů na obec Řepčice. Kousek pod vrcholem se nachází skála zvaná Zkamenělá panna, o níž pověst vypráví, že prý je to dívka, kterou postihl krutý trest za to, že se tady kdysi odmítla modlit. Budeme-li mít trochu štěstí, můžeme na jižním svahu kopce najít poměrně vzácný minerál Chabazit.

Na nedaleký hrad Kalich se dostanete nejlépe, kdy zajedete do sousední Kalich obce Třebušín a odtud pak po žluté značce asi po kilometrovém stoupání lesem dojdeme až na skalnatý vrchol, kde v nadmořské výšce 536 metrů stával hrad Kalich. Při výstupu zdoláme převýšení zhruba 150m.

Hrad pojmenovaný po symbolu husitství nechal postavit v roce 1421 Jan Žižka z Trocnova na místě dřevěné tvrze řádu německých rytířů, kterou dobyl. Od té doby taky začal používat přízvisko „ z Kalicha“. V roce 1423 dal příkaz k dobytí a obsazení rovněž protějšího nepřátelského hradu Panna. Hrad Kalich se stal Žižkovým útočištěm, když přišel i o druhé oko. Roku 1437 obléhali Kalich přívrženci Zikmunda z Vartemberka a po roce 1470 hrad pomalu zanikl. Dnes tedy spatříme jen malé zbytky zdí. Rozhled ze skalních vyhlídek je obdobný jako z předchozí Panny. Navíc nás může ještě upoutat silueta hradu Hamburk. Krásný pohled je také dolů na obec Třebušín.
K nedalekým zbytkům hradu Litýš se nejlépe dostaneme, Litýš pojedeme-li přes Dolní Týnec do obce Kotelice. Za ní odbočíme vlevo na úzkou asfaltovou silničku, projedeme kolem osady Nová Vesnička a o několik set metrů dále uvidíme v lese vlevo odbočovat lesní cestu. Tady můžeme nechat auto a dál se vydáme pěšky. Hned na začátku lesní cesty pak odbočíme vlevo na lesní pěšinku a po zhruba půl kilometru, kdy zdoláme jen nevelké převýšení, dojdeme k nevelkým skaliskům s e zbytky hradu, jenž se nachází v nadmořské výšce 485 metrů.
Litýš založil Zikmund z Vartemberka po roce 1422 jako ochranu proti husitskému Kalichu. Po první polovině 16. století však hrad zanikl. K vidění jsou tady ještě části zdiva obytné budovy, malé zbytky ohradních zdí a mohutný příkop. Z vrcholového skaliska je kvůli stromům omezený výstup.
Zdroj: Tipy na výlet, Po rozhlednách a starých hradech (5), autor:Vladimír Pohorecký

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz