Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

19. května 2010 Zajímavosti

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 489 x přečteno

Svatý vrch v Kadani

hory

Svatý vrch v Kadani byl vždy jednou z dominant města a jeho okolí. Původně se jmenoval Strážiště (Hutberg) a tento název se v některých pramenech i ústním podání uchovává dodnes. Na počátku 16. století, v souvislosti s dostavbou františkánského kláštera byl vrch přejmenován na Svatý.

Geologickým podkladem vrchu je čedičová hornina, která na jižním až severozápadním svahu nezřídka vystupuje na povrch země a vytváří skalní převisy a útesy. Geologicky zajímavé jsou výchozy čedičů na severozápadním svahu. Vrch je součástí Doupovské pahorkatiny. Geomorfologicky je vrch kupou dobře patrnou, mírně zvlněnou náhorní plošinou. Rozloha Svatého vrchu je 30 ha, nejvyšší bod má nadm. výšku 404 m n. m. V těchto místech se nachází i nová rozhledna. Zvláštností vrchu je i pramen, svedený do betonového bazénku, který nevysychá ani v nejsušších obdobích.

V současné době je vrch zalesněn. Tak tomu však vždy nebylo. Podle pramenů do druhé poloviny 19. století byl celý vrch využíván zemědělsky. Byly zde vinice a sady. Na náhorní plošině dokonce byla pole. Jasné známky této činnosti můžeme spatřit ještě dnes: kamenné meze na okrajích náhorní plošiny vymezují místa, kde se rozkládala políčka. Od 60. let 19. století byl Svatý vrch postupně zalesňován.

V současné době je Svatý vrch oblíbeným místem pro vycházky obyvatel Kadaně i turistů širokého okolí. K procházce lákají nádherné vyhlídky ze skalních výchozů a především nová rozhledna z roku 2003 na vrcholu kopce, která nahradila původně vyhlídkový altán. Rozhled z věže především jihozápadním a severním směrem je nádherný, vychutnat si tak můžete panorama Doupovských a Krušných hor, které roztíná překrásné údolí Ohře.

Součástí vrchu je i naučná stezka, z které je taktéž působivý výhled na okolní krajinu.( výhled na fotografii je právě z naučné stezky)

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz