Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

01. ledna 2011 Hrady, stavby

Oblasti: | Komentáře: 1 | 1 074 x přečteno

Předsunutá bateriová věž Hasištejn

hory

Samotný Hasištejn a fotoseriál Hasištejn

Na Hasištejně už byl zřejmě každý z nás, všimli jsem si ale této věže která je ukryta asi 100 od samotné zříceniny? V předpolí hradu se nachází zbytky valového opevnění a příkopů nejasného stáří a vývoje. Vzhledem k prudkému rozmachu dělostřelectva v průběhu 15. století se stala protější stráň hradu smrtelně nebezpečnou. Proto bylo přikročeno pravděpodobně na začátku 16. století Bohuslavem Hasištejnem z Lobkovic ke stavbě dělostřelecké bateriové věže, která palbou svých děl udrží obléhatele v dostatečné vzdálenosti od hradu, aby jej dělostřelbou nemohli ohrozit.
Svou roli při výstavbě bateriové věže sehrál i fakt, že pravděpodobně alespoň část valů a příkopů jsou pozůstatky obléhacího tábora a postavení děl a praků při obležení hradu v r. 1418.

Věž má nepravidelný okrouhlý půdorys se zploštělou zadní stěnou, obrácenou k hradu. V této stěně je nad vysokým temným přízemím v 1. patře situován vstupní portálek do věže, původně přístupný po žebříku. Portálek byl uzavíratelný dveřmi zajišťovanými závorou, po které zůstala ve zdi zachovaná kapsa. Přízemí věže, původně přístupné otvorem v podlaze 1. patra, sloužilo jako skladiště.
V patře, v průčelí věže jsou vystavěny dvě velké dělostřelecké komory pro těžká děla a další dvě totožné komory se nacházejí ve 2. patře věže. Tato čtyři těžká děla vějířovitě postřelovala okolní vyvýšené stráně. Poslední patro bateriové věže bylo pravděpodobně hrázděné, vyložené na dřevěných konzolách, které se po obvodu věže částečně dochovaly. Patro bylo zřejmě určené pro střelce z ručních palných zbraní určené k blízké obraně věže.

V novověku byl v přízemí věže probourán dnešní vstupní otvor.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz