Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

17. ledna 2011 Zajímavosti

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 2 624 x přečteno

Božídarská rašeliniště s krásnými rybníky

Na území národního parku Božídarské rašeliniště jsou i dva malebné rybníky: Mrtvý a Seidlův rybník.

Seidlův rybník

Seidlův rybník

Mrtvý rybník ↓hory
Mrtvý rybník

na okraji rezervace pak leží vodní nádrž Myslivny ↓hory
Myslivny

Božídarské rašeliniště je národní přírodní rezervace v okresu Karlovy Vary, svou rozlohou i největší v Krušných horách. Leží na náhorní plošině Krušných hor západně od Božího Daru v nadmořské výšce 940 až 1115 metrů. Těžba rašeliny zde probíhala až do druhé světové války.

Ochrana tohoto přírodního území byla vyhlášena roku 1965 na rozloze 929,5 hektaru. Nejvyšším bodem chráněného území je výrazný vrch Božídarský špičák.

V roce 2007 vznikl projekt Ježíškova cesta, který vede právě i přes Božídarské rašeliniště a je to skvělý námět na výlet .

Na severním okraji rezervace odbočuje z potoka Černá 13 kilometrů dlouhý vodní kanál Blatenský vodní příkop z roku 1540. Podél potoka se nacházejí tzv. sejpy – hromady hlušiny zbylé po rýžování cínové rudy.

Východní částí rezervace prochází v délce 3,2 kilometru stejnojmenná naučná stezka se 12 zastávkami. Trasa je vedená z části po povalových chodnících, postupně měla být celá stezka přebudovávána jako bezbariérová, v současnosti /2011/ probíhá její rekonstrukce.

V minulých letech zasáhla některá místa rezervace větrná smršť (rok 2007 orkán Kyrril, 2008 orkán Emma), což je patrné hlavně na červené cyklistické trase směrem k Mrtvému rybníku.

V lokalitě je chráněn především rozsáhlý komplex rozvodnicových a svahových rašelinišť. Vyskytují se zde například bříza zakrslá, prha arnika, pcháč různolistý, suchopýr pochvatý a mnoho dalších vzácných druhů.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz