Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

09. srpna 2009 Zajímavosti

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 4 114 x přečteno

Ježíškova cesta – skvělý námět na výlet

hory

Na konci článku je jeden smutný dovětek, který dokáže pokazit pohled na opravdu hezký výlet.

V roce 2007 vznikl projekt Ježíškova cesta ve spolupráci s Božím Darem a Agency Je5 s.r.o. Jde o cestu, která je věnována hlavně dětem a je složena ze dvou okruhů, z malého (5600m) a velkého (12 900m).

Na trasu se vyráží z Infocentra či Novaka, kde dostanete instrukce a Ježíškův zápisníček, kam si děti budou zapisovat odpovědi na jednotlivé úkoly. Cesta má 13 zastávek, každá je věnovaná jedné z postaviček Ježíškova světa. K zastávkám se dostanete pomocí ukazatelů a poznáte je podle pěkných domečků, u kterých najdete vždy nějakou atrakci, úkol a hlavně Ježíška či jeho pomocníčky. Za splnění úkolů dostanou svišti drobné dárky. Tímto jste zváni na příjemnou procházku s malým dobrodružstvím. Ježíškova cesta má tedy jak je výše uvedeno dva okruhy. Malý okruh, určený těm nejmenším dětem, je dlouhý 5 600 m, velký okruh měří 12 900 m, je tedy pro zdatné turisty. Na obou cestách je celkem 13 přístřešků a u nich atrakce pro děti – skluzavky, kladiny, lanovky, kolotoče, houpačky. Pro děti je cesta zábavou a hrou a pro všechny potěšením, protože v Božím Daru je Ježíšek dětem nablízku po celý rok.Ježíškova cesta
V přístřešcích, vyzdobených pohádkovými postavičkami, se děti seznámí s životem našich předků, s významnými tradičními slavnostmi, kterými si lidé v minulých staletích osvěžovali život, seznámí se zde s Ježíškovými přáteli, s celým jeho světem.

Pro malé děti je připravena „Malá Ježíškova cesta“. Cestu ukazuje Ježíšek a jeho pomocníci. Začíná v Božím Daru u SKI areálu Novako a vede přes náměstí na cestu „Na Vraky “(2008), kde na začátku je první přístřešek a první atrakce. Po 2 km, během nichž si můžete odpočinout u dalších dvou přístřešků se cesta napojuje na „ Kaffenberskou cestu“ (2008) , kde je další Ježíškův přístřešek. Odbočíte vlevo a po „Kaffenberské cestě“ přijdete k mostu přes Černý potok, kde si můžete v Ježíškově přístřešku odpočinout a po silnici okolo Božídarského rašeliniště se vrátíte zpět do Božího Daru. Kdyby po cestě zapršelo, schováte se v dalších dvou Ježíškových přístřešcích.

Pro větší děti je Boží dar ježíšekpřipravena „Velká Ježíškova cesta“, která je prodloužením „Malé Ježíškovy cesty“ . Začíná totiž v lese u přístřešku na křižovatce cest „Na Vraky“a „Kaffenberské“, kde ale odbočíte vpravo a asi po 100m se dáte vlevo na „ Janouškovu cestu“, po které „Velká Ježíškova cesta“ pokračuje. Nádherné výhledy na horské louky, vroubené lesnatými vrcholky hor, kterým vévodí Božídarský Špičák (1 115m), můžete pozorovat z Ježíškova přístřešku.

Pokračujete až do osady Myslivny, odbočíte vlevo na „Jáchymovskou spojku “(2002). Na této cestě jsou další dva Ježíškovy přístřešky a atrakce. Po 2 km odbočíte vlevo a pokračujete po „Špičácké cestě“ s dalšími dvěma Ježíškovými přístřešky a dětskými atrakcemi až k silnici Boží Dar – Horní Blatná, kde se napojíte na „Malou Ježíškovu cestu“ a vracíte se okolo Božídarského rašeliniště do Božího Daru.

Bližší informace dostanete na adrese a telefonu:
Vlastivědné muzeum Boží Dar 362 62 Boží Dar
telefon: 359 571 007, 603539 020
email: info@bozidar.cz
www.bozidar.cz , www.bozidar.eu

Lyžařský areál NOVAKO Boží Dar 362 62 Boží Dar
telefon: 353 815 000, 775 157 345
email: novako@volny.cz
www.novako-ski.cz

V pondělí 17.5.2010 jsme se s dětmi, které zde tráví školu v přírodě, vydali na
Ježíškovu cestu. Cesta se nám velice líbila, děti s nadšením plnily úkoly a
těšily se na vyhodnocení soutěže. Co nás ale velmi zarazilo, byl přístup
zaměstnankyně Informačního centra v Božím Daru (tmavé krátké vlasy, brýle, věk
kolem 50 – 60 let). Paní se chovala odměřeně a na děti, které si šly pro razítko
a slíbenou odměnu, byla vysloveně nepříjemná. Děti se bohužel nedočkaly ani
očekávaného vyhodnocení odpovědí na soutěžní otázky. I my dospělí jsme se tváří
v tvář té unuděné dámě cítili jako „obtížný hmyz“. Celkový kladný zážitek z
Ježíškovy cesty nám svým chováním dokonale pokazila. Myslíme si, že je škoda,
když se mají návštěvníci na konci cesty setkat s takovou „studenou sprchou“.
My dospělí se s tím vyrovnat dokážeme. Mě osobně to přinutilo poprvé v životě
takovýmto způsobem reagovat. Ale co ty děti, které se nemohou proti popsanému
jednání bránit ?!!!

S pozdravem
Klára Škurková

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz