Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

28. června 2012 Tipy na výlety

Oblasti: , | Komentáře: zatím žádný | 2 014 x přečteno

Z Abertam přes Zlatý Kopec do železničního muzea v Rittersgrünu a rozhlednu v Horní Blatné

Ač startujeme z Abertam, které jsou v nadmořské výšce téměř devíti set metrů nebude to až tak rovinatý výlet. My si to nasměrujeme do německé části Krušných hor, tedy do Erzgebirge  a tam zjistíme že mají hory jiný profil, jsou více členité, kde každá vesnička leží v údolí abychom při návštěvě další vesničky museli zdolat stoupání. Na druhou stranu se nám nabídnou skvělá panoramatá.

Jako už několik let a  několikrát v roce pobýváme v malém penzionu Milka na okraji Abertam.

Už to, že se tam rádi vracíme o něčem svědčí. Příjemné ubytování za malý peníz / 190kč-noc/ a navíc je  vidět, že majitelé vydělané peníze opět investují do penzionu.

Z Abertam tedy na Hřebečnou, za ní na červenou turistickou a zároveň cyklotrasou 2198 terénem okolo Mrtvého rybníku přes přírodní rezervaci Božídarské rašeliniště. Po téměř pěti kilometrech tuto cyklotrasu opustíme a čeká nás příjemný dvoukilometrový sjezd po šotolině cyklotrasou 2002  k Myslivnám. Dříve obec, dnes vodní nádrž.

Odtud cyklotrasou 2008 nekonečný sjezd po asfaltu přes Zlatý Kopec a Český Mlýn do německého Rittersgrünu, kde objevíme železniční muzeum. V tomto údolí ani  nemá cenu lámat rychlostní rekordy, spíš navrhuji zvolit variantu – kochat se zdejší krásnou přírodou.

Od muzea se vrátíme zpět asi šest set metrů směrem na  Breitenbrunn.

A  tady se projví jeden cyklistický zákon – co sjedeme to si pak zase musíme poctivě vyšlapat. Ale vyplatí se to, ty panoramata nad Breitenbrunnem stojí za to. Nesmíme hlavně sjet až do vesnice, ještě nad kostelíkem se dáme vlevo terénem, poté asfaltem opět vlevo cyklotrasou 2002A směr – Česká republika, kterou pak střídá cyklotrasa 2008.

Můžeme ještě odbočit těsně před hranicí vlevo, cesta nás přivede k přírodní rezervaci Halbmeiler Wiesen – Mílovská louka.
Pár baráčků, které jsou na okraji přírodní rezervace je bývalá obec Halbemeile.

Asi 500 m široké podhůří se nachází ve výšce kolem 900m a lze do něj vstoupit i z české strany. Vlastní rezervace má rozlohu cca 15ha na německé straně a 27ha na straně české.

Myšlenka vytvoření přes-hraničního projektu byla realizována v roce 1993.

V této rezervaci je mnoho chráněných rostlin, trávy rostoucí na horských loukách např. červená trstnatá tráva, horská vřesoviště, orchideje, rašelinné společenství rostlin či arnika. Dále jsou na svazích rašeliniště v různých regeneračních fázích.

Rozsáhlé regenerační práce na celé rozloze Halbmeiler Wiesen přinesly v posledních letech viditelné výsledky.

Již v České republice, v  místech bývalé obce Háje, stojí za to se pokochat místní krajinou. je to jedno z míst, kvůli kterým stojí za to Krušné hory navštívit.

Odtud rovně šotolinou přes potok Černá do Bludné. Konečně nás zase potěší kvalitní asfaltka do Horní Blatné. Ještě než budeme sjíždět „prďákem“ můžeme odbočit do osm set metrů vzdálené rozhledny na Blatenském vrchu.

V Horní Blatné nás čeká odměna v podobě skvělé restaurace U Medvěda, zároveň je zde i ubytování. Není nad to mít ubytování nad restaurací.

Z Horní Blatné nás pak už jen čeka pohodový sjezd do Perninku a malinké stoupání do Abertam do Milky.

Pokud si chceme uštřit jedno menší stoupání, zabočíme ještě před sjezdem do Perninku vlevo do terénu a rovnou cestou přes malý brodek  vyjedeme nad hřbitovem v Perninku a šup do Milky.

Skvělou osvěžovnou v Abertamech je pak restaurace U Mikeše.

nad Hřebečnou, v pozadí Plešivec

Myslivny

Přírodní park Zlatý  Kopec

Rittersgrün

muzeum v Rittersgrünu

Nad Breitenbrunnem

bývalé Háje

Bludná

rozhledna na Blatenském vrchu

 

 

yklistická trasa 1662496 – powered by Bikemap
1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (1hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz