Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

22. února 2011 Obce a místa

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 760 x přečteno

Šindelová

Založení obce Šindelová (starý název Schindlwald) souvisí se strážní tvrzí, která vznikla v roce 1480 na návrší na levém břehu říčky Rotavy na ochranu cínové cesty z Přebuzi do Jindřichovic. Od roku 1520 se již hovoří o osadě. Osada byla součástí jindřichovického panství, které bylo až do třicetileté války v držení Šliků. Pak panství získali Nosticové, kteří ho vlastnili až do roku 1945.

Obec byla známá sklářstvím, krajkářstvím a výrobou šindelů. Největší věhlas ale získaly místní železárny. V roce 1561 vznikly v Šindelové tři hamry a jedna huť, kde se zpracovávaly železné rudy z okolí. Obec se stala významným železářským střediskem, v polovině 19. století dokonce největším v kraji. Nedaleká ložiska cínu dala vznik zcela novému oboru – pocínování a později i pozinkování.

Svědkem této doby je stavba železářské pece, která je technickou památkou.

Významným turistickým cílem je novoklasicistní lovecký zámeček Favorit (dnes je soukromý, tudíž nepřístupný) v lesní oboře jižně od obce. Nedaleko zámečku je i alej modřínů.

K jejímu nalezení musíme ale použít mapu, ještě lépe navigaci, je šikovně ukryta v lesích.

Známá je i stanice českého hydrometeorologického ústavu u domku č.p. 124. pana Rudolfa Kovaříka.

Nad vesnicí je i významná přírodní památka Kamenný hřib. Toto bizarní uskupení balvanů vzniklo působením mrazu, vodu a větru v minulých geologických období.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz