Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

16. června 2012 Tipy na výlety

Oblasti: , | Komentáře: 1 | 2 894 x přečteno

Přes dvě vápenky a dvě přehrady

Nespojujme tento tip s výletem  Na jednu vápenku a dvě přehrady.

Krušné hory jsou posety spoustou přehrad, při tomto výletu dvě navštívíme a ještě poznáme dvě vápenky a jak to již bývá zvykem na německé straně je to vždy jaksi hezčí a zachovalejší. Člověk má pocit, že snad i ty lesy jsou zde zdravější, i když není pochyb že už ani na české straně není po exhalaci ani památky

Pro tentokráte jsme využili služeb Českých drah, konkrétně trati Chomutov – Vejprty , která nás doveze až na nádraží Kovářská /nikoliv Kovářská městys /. Jen pozor, jezdí pouze ve víkendové dny.

Z nádraží se dáme přes železniční přejezd na zelenou turistickou a dva kilometry vzdálenou vápenku u Kovářské, avšak vrátit se musíme zpět na nádraží a pokračovat okolo Palouku padlých směrem na České Hamry podle níže uvedené mapky. Druhá varianta, která se nabízela bylo pokračování z vápenky na silnici Háj – České Hamry či Kovářská. Dnes však tato silnice již de facto neexistuje – železniční most nad tratí je minulostí.

Před přejezdem česko-německé hranice můžeme navštívit  restauraci se symbolickým názvem “ Chýše posledního Krušnohorce“. Vaří dobře, mají skvělé špekové knedlíky.

Hned za čarou v Hammerunterwiesenthalu se pokocháme snad nejhezčím kostelem v Krušných horách, svou dominantností a nezchátralostí. Nad obcí  je druhá zmiňovaná vápenka, tentokráte skvěle zachovalá.

Nabídne se nám i pohled na symboly Krušných hor, Klínovec a Fichtelberg, pak zabrousíme do krušnohorských lesů, cesta vede podél želznice Oberwiesenthal – Cranzhal.

Pokud o sto metrů v Rothensehma opustíme modrou turistickou značku objevíme Cheopsovu pyramidu , sice ve zmenšené verzi, ale i tak stojí za to odbočit.

Po návštěvě přehrady Cranzhal sjedeme do Bärensteinu a po silnici, která však není nijak frekventovaná nastoupáme nad Jöhstadt, kde nás určitě „zaujmou“ větrné elektrárny. Zajímavosti je zdejší dřevěná bouda, kde můžeme zjistit momentální výkon všech zdejších větrníků, tuším že jich je dvanáct.

Do Čech se vrátíme v Černém Potoce, před Přísečnickou přehradou se napojíme na modrou turistickou, která nás po asfaltu podél hranice nasměruje k lesní spojovačce a na Horu Svatého Šebestiána. Odtud pak už jen 15 kilometrový sešup do Chomutova.

Vápenka v Kovářské

kostel v Hammerunterwiesenthalu

vápenka v Hammerunterwiesenthalu

pohled na Fichtelberg

přehrada Cranzhal

mašinka na trati Oberwiesenthal - Cranzhal

Jöhstad

přehrada Přísečnice

Cyklistická trasa 1314254 – powered by Bikemap
1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz