Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

17. září 2012 Tipy na výlety

Oblasti: , | Komentáře: zatím žádný | 2 291 x přečteno

Údolím Přísečnice za doprovodu párovky

Při tomto cyklovýletu nás z velké čáti doprovázela železnice. Ať to byl klasický motoráček, který nás z Chomutova dopravil do Kovářské , tak pak malebná párovka  , která brázdí stejně půvabné údolí Přísečnice, vlastně pod stejnojmennou přehradou , ale již v německé části Krušných hor.

Samotný výlet nebyl náročný, měřil necelých 60km a i když jsme vyjížděli z nádraží v Kovářské v půl desáté, tak v Blatně / což je od Chomutova 5 km / jsme u Štěpána byli na svých oblíbených zelňákách již před druhou hodinou.

Kovářskou jsme opustili a projeli údolím Černé vody do Černého Potoka, zhruba uprostřed tohoto údolí, jen asi 50 metrů od silnice, ale ukrytý za statnými smrky leží jez Černéh vody jenž je spojen s Přísečnickou přehradou štolou.

Z Černého Potoka je to už asi jen 500 metrů na přechod, vhodný i pro automobilovou dopravu a dalších pět set metrů do městečka Jöhstad, objevíme se v horní části náměstí, nás čeká prudké klesání, za kostelem po silnici vlevo a nad nádražím nám nesmí uniknout zeleně značená turistická značka na šotolinu, pokud po sto metrech přejedeme sjezdovku odbočili jsme správně. Cesta vede první částí malebného údolí tentokráte do Schmalzgrube. Odtud se stále držíme po zelené turistické, místy vidíme říčku, místy železnici, to vše podle profilu cyklostezky.

Ve Stainbachu se můžeme posilnit v restauraci u vodního kanálu, kde je to i za českou měnu a máme-li to štěstí zhlédneme na zdejším nádraží jak zde přepřahají mašinku. My pojedeme pak za nádražím, pošlapeme stále po zelené údolím. Po necelých čtyřech kilometrech dorazíme na místo, kde je odpočívadlo a maringotka, sloužící místním jako občerstvovna. Odbočíme vpravo, podjedeme tunel, okolo bývalého hamru a čeká nás téměř šestikilometrové, ale nenásilné stoupání po zelené do Raitzeinhaimu.

Německou část Krušných hor jsme opustili v Raitzeinhaimu, v místech zajímavých meandrů , které vytváří říčka Černá.

Českou stranu až do Blatna si určitě najdeme v mapce pod článkem, odehrává se většinou po modré turistické, po nově vytvořeném asfaltovém povrchu.

párovka v Schmalzgrube

mlýnek ve Steinbachu

párovka v Steibachu

mlýnské kameny v Reitzenhainu

meandry u Pohraničí


Cyklistická trasa 1790218 – powered by Bikemap
1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz