Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

04. října 2017 Zajímavosti

Oblasti: , | Komentáře: zatím žádný | 1 875 x přečteno

Střed Evropy na Dyleni

Otázkou zůstává samotná definice středu Evropy. Každá může vycházet z jiné definice. Může to být bod, který má nejmenší vzdálenost od nejvzdálenějšího bodu povrchu Evropy. Může to být těžiště desky ve tvaru Evropy. Může to být místo, které má nejblíže ke všem mořím, omývajícím břehy Evropy. A záleží na tom, zda k Evropě přičteme i její ostrovy. Některé definice za Evropu nepovažují například Rusko.

Měření rakouských a německých geografů zase určila pupek Evropy na druhý nejvyšší vrch Českého lesa Dyleň u vesnice Neualbenreuth v bezprostřední blízkosti našich hranic.

Na základě těchto měření tam byl roku 1865 vyznačen trigonometrický bod prvního řádu. V bezprostřední blízkosti bývalé železné opony na vrchu Dyleň (něm. Tillenberg 939 m n. m.) tři metry od hranic s Českem je žulový kámen s nápisem: „Střed Evropy“. Geografické souřadnice místa jsou 49° 58′ s. z. š. a 12° 30′ v. z. d. V současné době, kdy už hora není přeťata dráty hraničního pásma, můžeme toto místo jihovýchodně od Chebu v nejnovější české CHKO Český les navštívit a žulový kámen s nápisem „Mittelpunkt Europas“ spatřit.

Snazší cesta je z české strany. Z německé strany, od vesničky z Neualbenreuthu, ač je cesta značená, je posledních 1000 metrů vcelku krkolomných, cesta úvozem plná kořenů s tlačícím kolem umí vysílit.

Místo je to každopádně zajímavé, tvoří jej žulový patník z roku 1865 a kamenný stůl s vyznačenými hlavními městy a obrysy evropského kontinentu. K městům a okrajovým bodům světadílu je pak uvedena kilometrová vzdálenost. Dyleňský střed Evropy by měl být sice až na vrcholu hory, protože tam však německé území nezasahuje, bylo zvoleno náhradní místo na úbočí.

http://www.rozhlas.cz/nabozenstvi/slovo/_zprava/stred-evropy-na-dyleni–1380486

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz