Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

29. září 2012 Přehrady, jezera

Oblasti: | Komentáře: 1 | 3 756 x přečteno

Krušnohorské oči

Jsou tajná místa, takové ty intimnosti Krušných hor, ke kterým nevedou žádné turistické značky ani vyšlapaná cestička. Buď se o nich dozvíme z vyprávění, nebo máme pouze štěstí a objevíme je jen náhodou při toulání se po těch našich krásných Krušných horách.

K těmto místům nevedou ani „bílé pruhy“, poblíž nenalezneme žádné stromy, jsou totiž uprostřed luk. Což je vlastně velice zajímavé.

Jsou to takzvané „Krušnohorské oči“.

Mají spodní zdroj a přebytečná voda pak odtéká do rozlehlých luk v okolí. Voda je navíc čistá, není „nakažena“ kilometr vzdálenými rašeliništi na Novoveském vrchu, kde nově vznikla přírodní památka Prameniště Chomutovky. Což je případ jednoho „oka“.
O pramenu Chomutovky se dočteme třeba v tomto odkaze .

Možná by bylo uvažovat v souvislosti s naplněním „Krušnohorských očí“ o jakémsi indikátoru nasycenosti hor, jsou totiž doby, kdy voda z oka přetéká, lze ale i zažít doby kdy jsou „oči“ poloprázdné.

Co jsou vlastně bílé pruhy? 
Už mnohokráte se mi přihodilo že cesta v lese, která byla zprvu  široká se postupně zužovala až v pěšinku a i ta poté končila. Není však důvod panikařit a vracet se zpět, pokud se rozhlédneme po stromech a uvidíme jeden či  dva bílé pruhy na stromě máme vyhráno.  Víme totiž jistě že u toho stromu bude pěšinka, či rovnou cesta pro lesáky, to když vidíme dva pruhy.

Krušnohorské oko

Krušnohorské oko

Krušnohorské oko

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (2hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz