Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

24. dubna 2013 Údolí

Oblasti: | Komentáře: 3 | 3 152 x přečteno

Prunéřovské údolí

Dalším krásným údolím  Krušných hor protéká Prunéřovský potok, pramenící nedaleko bývalé Rusové a vlévající se u Kadaně zleva do Ohře. Část dolního toku byla kvůli dolování přeložena do umělého koryta. Tak proto Prunéřovské údolí.

Nad údolím v dolní části stojí zřícenina hradu Hasištejn , který stojí za  návštěvu v podzimních měsících. Teprve pak se nám odhalí krásná zlatavá barva tohoto údolí. Je odsud také vidět na jihozápadě velký skalní útes zvaný Kokrháč .

V horních partiích údolí, za Prunéřovským potokem, pod osadou Kýšovice můžeme objevit největší krušnohorský vodopád na české straně, Kýšovický vodopád .

Údolí Prunéřovského potoka je vyhlášeno přírodním parkem a a je zde i nejvyšší dřevina mezi památnými stromy u nás. Je to asi 250letý smrk obecný s výškou 50 metrů.

Po modré turistické si prostě můžeme udělat krásný desetikilometrový pěší výlet přes celé Prunéřovské údolí z Nové Vsi až na koupaliště v Prunéřově i s návštěvou zříceniny Hasištejn.

Celá trasa je dokonce sjízdná i na kole, technicky méně zdatní cyklisté budou v určitých místech z kola slézt, ale těchto míst je minimum.

Je možné využít víkendový vlak na trati Chomutov – Vejprty výstupem ve stanici Nová Ves.

Prunéřovské údolí

Prunéřovské údolí

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (1hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz