Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

27. listopadu 2013 Hrady, stavby

Oblasti: | Komentáře: 1 | 903 x přečteno

Hrad Hartenberk

Byl založen roku 1200 Hartenberky společně s cisteriáky Waldsassenu. V husitské době byl vypleněn Jakoubkem z Vřesovic, v roce 1459 se do dobývání pustili Chebští, neboť hrad se stal sídlem loupežníků. V roce 1467 dal hrad obnovit Matěj Šlik, později se majitelé střídali. Za třicetileté války byl hrad opět poničen. Po válce byl nákladně hrad přestavěn na zámek, který po čase přešel na Auerspergy – ti jej vlastnili až do roku 1945.

Zámek několikrát navštívil J.W. Goethe, jenž byl přítelem majitele. Po skončení II. svět. války začal zámek chátrat a v roce 1985 až na baštu zcela vyhořel,  kdy byl postupně zapálen hlavní palác, nádvorní budovy a nakonec i věž. Z této rány se tato ojedinělá stavba i nadále vzpamatovává.

Vede k němu cesta přímo osadou Hřebeny k ostrohu – je to kamenitá cesta sjízdná jen s nejvyšší opatrností. Uvidíme zde hradní věž s hrazeným parkánem, polokruhovou baštu se střílnami. Práce na jeho záchraně začaly několika lety a ze zříceniny se postupně opět stává vyhledávaná památka regionu.

Brány hradu jsou otevřené pro všechny, které mají srdce do kořán, chtějí si rozšířit obzory, láká je krásná příroda či bohatá historie, chtějí se podílet na projektu obnovy a využití hradu a okolního území, nebo se jen nadechnout a chvilku odpočinout.

Na Hatenbergu se každoročně pořádá množství místních akcí, mezi nimiž nejoblíbenější jsou „Hartenberské strašení„, „ Hartenberské školnění“ nebo „Mikulášská jízda„, které přilákají ročně tisíce návštěvníků.

Otevírací doba:
Od března do října je hrad otevřen denně od 10:00 do 17:00. V jinou dobu je možné sjednat prohlídku po telefonické domluvě na tel: +420607649997.

Vstupné 30,-Kč /osoba, děti do 15 let zdarma.

http://www.hartenberg.cz/

Hrad Hartenberg

Hartenberk2

Hartenberk1

hartenberk

foto: P.Uhlik

www.hartenberg.cz

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz