Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

09. prosince 2013 Zajímavosti

Oblasti: | Komentáře: 1 | 674 x přečteno

Jelení pomník

Nenápadný a v bukovém lese dobře ukrytý pomníček se nachází na katastru Jezeří na východní straně údolí Šramnického potoka.

Leží vzdušnou čarou přibližně 1,8 km severozápadně od zámku Jezeří a 1,1 km východně od Červené Jámy. Tmavý kamenný pomník má tvar komolého jehlanu s pyramidovitou stříškou a připomíná zajímavou událost, k níž zde kdysi došlo při letní bouřce. Pomník je v překvapivě dobrém stavu a bez problémů lze přečíst i německý nápis ve výklenku čelní stěny pomníčku.

Píše se tu, že zde pod jedlí, více než 200 let starou, zabil blesk 4. srpna 1852 ve dvanáct hodin v poledne dva jeleny: jednoho desateráka, druhého osmeráka. Pomníček nechal postavit kníže z Lobkovic, majitel zdejších lesů. Kromě pomníku připomíná zmíněnou událost i pomístní jméno U tří jelenů, které se používá pro okolní les.

Pomník se nachází na poměrně odlehlém místě ve svahu mezi dvěma lesními cestami příčně protínajícími horní část údolí Šramnického potoka. Je ukryt v bukovém lese s roztroušenými skupinami tmavých rulových balvanů, od nichž je pomník na dálku téměř k nerozeznání. Z těchto důvodů se poměrně špatně hledá, navíc na turistické mapě KČT je zakreslen jihozápadně od své skutečné polohy.

Nejlepší přístup k pomníku je z horní cesty, která ale postupně zarůstá. Jelení pomník se nachází zhruba 60 metrů pod ní a z cesty k němu vede celkem nenápadná pěšina, odbočující směrem dolů před průsekem poblíž konce bukového lesa.

Jelení pomník jsem zaměřili a založili kousek od něj kešku.

Jelení pomník
Foto a text Gabriela Handrychová

GPS: N 50°33.73200′, E 13°29.02980′

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz