Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

15. května 2014 Rozhledny, pohledy

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 763 x přečteno

Rozhledna Hamelika (732 m n. m.)

Stejně jako Karlovy Vary i Mariánské Lázně mají svou rozhlednu. Nad jejich severní částí se nachází zalesněné návrší zvané někdy Hamelika s kamennou rozhlednou a penzionem Panorama. K rozhledně se dostaneme, když pojedeme kolem kasina vzhůru po úzké asfaltové silničce až k penzionu Panorama, kde můžeme zaparkovat. Odtud pokračujeme k rozhledně pěšky asi 400 metrů po červené značce. Nejbližší železniční zastávka (v Mariánských Lázních) je vzdálená přibližně 2 km.

Je zajímavé, že věž stojí pár metrů pod vrcholem kopce. Byla tady postavena v romantickém stylu roku 1876. Přestože není příliš vysoká – dosahuje výšky asi 20 metrů, je z ní docela hezký výhled. Když na ni po rovné stovce schodů vystoupíme, spatříme přímo pod sebou Mariánské Lázně. Jih a západ lemují vrcholky Českého lesa s nedalekým kopcem Dyleň s kamennou věží.

Na severovýchodě je vidět nad Chebem Zelené hora s televizním vysílačem a rozhlednou a za ní v dálce vystupují vrcholky německých Smrčin v čele s Kornebergem s rozhlednou. Trochu více na sever spatříme dva nejvyšší kopce Slavkovského lesa – Lesný a Lysinu. Docela blízko pak můžeme spatřit severním směrem v lese vyhlídkovou věž hotelu Kamzík. V současné době je však tento objekt velmi zchátralý, a proto se nedoporučuje na věž vystoupit.

Když se vrátíme zpět do Mariánských Lázní můžeme se projít po kolonádě, ochutnat minerální vodu a současně si také prohlédnout některé architektonicky zajímavé stavby. V okolí Mariánských Lázní se nachází několik dalších turisticky zajímavých míst, například přírodní rezervace a rašeliniště, kde se země vyvěrá oxid uhličitý a sirovodík v podobě mofet. Nejrozsáhlejší jsou Kladské rašeliny ve Slavkovském lese, jimiž prochází naučná stezka a kde roste i masožravá rostlina rosnatka okrouhlistá. V nedalekém městečku Lázně Kynžvart je zajímavý klasicistní zámek ze 17. století.

Zdroj: Tipy na výlet Po rozhlednách a starých hradech (2) Autor: Vladimír Pohorecký

Hamelika

 

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz