Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

02. června 2014 Přírodní parky

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 270 x přečteno

Národní přírodní rezervace Kladské rašeliny – Tři Křížky

Slavkovský les, stejně jako Krušné hory či České středohoří je součástí Krušnohorské subprovincie.

Tato NPR vyhlášená r.1962 na rozloze 4 ha leží uprostřed CHKO Slavkovský les 2 km sv. od obce Prameny.

Skalnaté návrší (817 m) bývalo v historické době jako pastvina holé. Pro svoji nápadnost bylo již zřejmě v době rekatolizace ozdobeno trojicí křížů, podle nich dostalo název.

Přírodovědecká hodnota území spočívá ve výskytu vzácných rostlin, z nichž rožec hadcový je jedním z mála českých endemických druhů.

Vyskytuje se jedině na hadcovém vrchu, který prochází od Mariánských Lázní k Nové Vsi. Nejnápadnější rostlinou, kvetoucí od časného jara, jsou keříky vřesovce pleťového pokrývající značnou rozlohu chráněných území. Při teplotních výkyvech nastalého sledu zim se jejich květy objevují již v lednu, zatímco sníh po prvním jarním dnu je zasypává v nejlepším rozkvětu.

V létě někteří turisté Křížků sdělují na pracoviště ochrany přírody, že zdejší cenné území devastuje stádo koz. Jejich pastva je však řízena a také financována Správou CHKO Slavkovský les, aby se udržel charakter rostlinného společenstva.

Naučná stezka Křížky byla vybudována v r.1979. Návštěvnost místa, které leží při variantní trase výletních autobusů stoupla natolik, že NS byla r. 1990 zrušena. Sešlapem byly zdevastovány zejména porosty vzácných rožců. Estetické fenomény území je však možno pozorovat od oplocení s informační tabulí 10 m od silnice, kde je rovněž dobrý výhled na široké panorama vrchoviny a také na mokřadní plochu sousední NPP Upolínová louka.

Tři křížky

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz