Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

11. května 2012 Tipy na výlety

Oblasti: , | Komentáře: zatím žádný | 1 744 x přečteno

Na rozhlednu Pöhlberg

Tento cyklovýlet považuji za jeden z těch náročnějších. Jak délkou tak reliéfem. Poznal sem zde nejtěžší stoupání po asfaltu, na mapce jej najdeme na 40 – 41 km.

Znovu už bych toto stoupání  nešlapal, raději bych z  kola slezl, nebo raději použil souběžně vedoucí silnici, která se příjemně klikatí.

Když cyklista ví co ho čeká o to hůře se to pak znova šlape.

Česká část Krušných hor je spíše rovinatější, ale v německé části je to samé nahoru – dolu. A když si spočítáme, že máme před sebou čtyři větší či menší sídliště, která jsou v údolí, čekají nás nejen čtyři sjezdy, ale i stejný počet stoupání.

A abych si to ještě zkomplikoval objel sem celý Pöhlberg po modré turistické značce, kde však narazíte na pozůstatky, které jsou spjaty právě s historií těžby v okolí kopce Pöhlberg. Je to oblast, která usiluje společně s dalšími místy hornické krajiny Krušnohoří k zápisu na seznam světového dědictví UNESCO .

Z rozhledny je parádní výhled, pod námi je Annaberg, v dáli na německé straně si můžeme např. všimnout na horizontu jediné přečerpávací elektrárny v Krušnýh horách. Neuniknou nám ani nejvyšší vrcholy Krušných hor – Klínovec a Fichtelberg.

Na západní straně Pöhlbergu najdeme i  čedičové varhany.

Do samotného centra města  Annaberg jsem nezavítal, objel sem jej po žluté turistické do městečka Königswalde, kam sem musel sjet, abych opět poté šlapal do Jöhstadu.

V Jöhstadu vzal můj itinerář v hlavě za své, už sem jen přemítal jakou nejkratší cestou a s co nejmenším  převýšením se dostat zpět do Chomutova.

Na české straně, u Přísečnické přehrady pak přišla vhod Karlova studánka .

Nejkratší a nejlehčí cesta se mi tedy nabízela od studánky asfaltkou na červenou turistickou, vedoucí stále po asfaltu do Nové Vsi, po staré silnici č.7 a přes Křimovskou přehradu do osvěžovny na I. mlýně.

Ale přes tu dřinu, cyklovýlet se vydařil. Co více si přát?

stínohra

pohled na Pöhlberg

pod Pöhlbergem směrem do Čech

Pöhlberg

Königswalde

Přísečnice v pozadí Jelení hora

Cyklistická trasa 1308726 – powered by Bikemap
1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (1hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz