Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

08. srpna 2014 Tipy na výlety

Oblasti: , | Komentáře: zatím žádný | 1 145 x přečteno

Cyklovýlet po západním Krušnohoří

Výlet byl oproti plánu o jeden den odložen vinou počasí a bylo stále na vážkách , zda-li jej vůbec absolvovat. Vždyť v den odjezdu meteorologové aktualizovali svou předpověď „Česko zasáhnou od západu silné bouřky s kroupami“.
V neděli, v den plánovaného odjezdu pro změnu vydali „zákopčaníci“ toto: „V neděli hrozí silné bouřky s kroupami…“

Ale mezi středou a nedělí, kdy jsem se nakonec rozhodl trávit pár vysněných dnů v západním Krušnohoří jsem o déšť nezavadil. Krušné hory mne vpustily do svého nitra, otevřely se, aniž bych jedinkráte zmokl.

Logistika byla vymyšlena vlakem do Karlových Varů, následně lokálkou po železnici Karlovy Vary – Potůčky s výstupem ve Vysoké Peci. A hned tento první, tranzitní den jsem navštívil jednu z nejkrásnější částí těchto hor. Z Vysoké Pece přes Havraní vrch, bývalé Chaloupky, tudíž Rolavské údolí, okolo přírodní památky Přebuzské rašeliniště, Rolavu a Rájecké údolí na Bublavu, kde bylo zajištěno ubytování u velice krásné majitelky. /ubytování bylo příjemné, majitelka mi vyrazila dech při placení, kdy za noc požadovala pouhých 200Kč, pokud v apartmánu máte dvě skvělé postele s voňavým povlečením, jen pro sebe kuchyňský koutek, sociální zařízení tak je to opravdu za hubičku – Apartmany Ráček Bublava/

Druhý den začal nejprve výstupem na Aschberg se stejnojmennou rozhlednou.Ta byla vzdálena od místa mého ubytování pouhé 2 kilometry. Vstupné na rozhlednu jest 1€ přes turnikety. Z rozhledny máme Klingenthal jako na dlani. Poté vedl výlet právě do německé části Krušných hor, do zmíněného městečka na dlani, přes skokanskou arénu Vogtland Arena, přehradu Muldenberger okolo níž vede krásná cyklostezka, městečka Schöneck, která ve svém nejvyšším bodě nabízí jak skvělé výhledy i s občerstvovacími stánky, tak lanové a lezecké centrum Schöneck spolu s aquaparkem . Když prší můžeme se vykoupat i s vlnobitím, převládá-li slunečné počasí mohou se naše ratolesti vyřádit na spoustě atrakcí v přírodě.

Při tomto toulání jsem objevil i dvě rozhledny, jednu u Markneukirchenu, tu druhou, nadčasovou, nad vesničkou Landwüst. Je krásně v té německé části Krušných hor, je to tam takové dokonalejší. Jak příroda, tak prostě to, jak to dělají pro turisty. Našlapáno 85 km.

Třetí den jsem zůstal v Čechách a navštívil vlastně nejzazší západní část Krušných hor, tedy Luby / zdejší rozhledna U Strejců nad golfovým areálem je momentálně nepřístupná/, Plesnou, Skalnou s hradem Vildštejn či Starý Rybník se stejnojmennou zříceninou. Našlapáno 95 km.

Čtvrtý den, měl být podle počtu našlapaných kilometrů spíše odpočinkový, nastoupanými metry to bylo stejně výživný výlet. Smyslem bylo prozkoumat nejbližší okolí Bublavy, proběhla návštěva Stříbrné, Zámeckého vrchu se zříceninou hradu Hausberg a vyhlídkové turistické stezky, či impozantní vyhlídky nad Sklenou. A ještě jedna návštěva Přebuzi s občerstvením v hospůdce Kovářská bouda. Našlapáno 45km.

Poslední, tedy pátý den si s návratem hlavu nijak nelámal. Z Bublavy cyklotrasama přes Kraslice, Rotavu, Vřesovou a Chodov do Karlových Varů, zpět do Chomutova vlakem. A stejně poznal další neskutečně tajná místa Krušných hor, třeba přejezdy přes dva brody kudy vede cyklostezka. Našlapáno 50 km.

Pár dní opět stačilo aby se člověk nabil. A k tomu plno zážitků.

U jedné rozhledny nade mnou letěl vrtulník, mávajíc na něj, obkroužil pozemského zoufalce a letěl si dál po svých.

Potkat v Erzgebirge kolegu cyklistu od nás na „silničce“ ? Není problém. Pár kilometrů si ním pošlapat? Byl problém. Když z něho „vypadlo“, že za svůj osobáček našlapanejch kilometrů na jeden zátah považuje 280km, nebylo se čemu divit. Poradil, co zajímavého v lokalitě, kde se nacházím. Ale i tak opravdu velký sympaťák.

Objevení krásné vyhlídky ve Sklené s pohledem na Kraslice Při povídání si s majitelem baráčku na vyhlídce jsem se mu svěřil, že ač se závidět nemá, tak závidím to jeho bydlení s těmi panoramaty. Navíc se z něj vyklubal spolupořadatel akce, která si žije svým životem již nějakých čtyřicet let. Tou je přejezd Krušných hor, v létě na kole, v zimě na běžkách.

Po celý pobyt se kochal výhledy nad Bublavou a Klingenthalem při východech a západech slunce. Krásné večery, báječná rána.

Cyklotoulání splnilo vše co se od něj očekávalo – kilometry, obrázky a i na promile zbyl čas.

A příště, pokud budete věrni dále těmto stránkám, bude fotoseriál z tohoto cyklovýletu.

Havraní vrch

Vogtland Arena

přehrada Muldenberger

rozhledna nad Markneukirchenem

rozhledna nad Landwüstem

rozhledna nad Luby

Starý Rybník

ze Sklené na Kraslice

Rolava

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (1hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz