Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

02. srpna 2017 Tipy na výlety

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 713 x přečteno

Z Komáří Vížky do Chomutova

Při  tomto  výletě si  můžeme vybrat  několik variant, každá však bude úžasná. Projedeme si velkou část východní části Krušných hor jak z české tak německé části.

Z Chomutova pojedeme vlakem směrem na Ústí nad Labem, ideální je pokud vystoupíme v Bohosudově a od nádraží vyrazíme po modré turistické k lanovce na Komáří Vížku.

Pokud bude chuť můžeme odbočit před lanovkou  po žluté na 300 metrů vzdálenou křížovou cestu s výhledem na Krupku. A v případě, že  bychom si chtěli něco  dokázat , můžeme pokračovat po žluté turistické nejen  do  Krupky, ale pak po silnici i na Komáří Vížku po vlastní ose. Nenechme si pak určitě ujít výšlap na zříceninu hradu Krupka.

Samotné stoupání na vrchol Krušných hor je asi šestikilometrové,  ve druhé polovině již snesitelné. V půli cesty  můžeme navštívit  štolu Starého Martina , jeden z kandidátů na UNESCO.

Můj itinerář probíhal následovně.

Z Komáří Vížky sjezd přes Fojtovice na Cínovec, odtud okolo golfového hřiště na Vitíšku, před ní byl ještě mým cílem výšlap na nejvyšší vrchol východní části Krušných hor, na 909 metrů vysoký Pramenáč.

Přes zmíněnou Vitíšku do Nového Města a po asfaltu do malebně položené vesničky, kterou nyní bohužel z jedné strany hyzdí fotovoltaická elektrárna a v budoucnu bude děsit 30 větrníků. Zde můžeme zvolit první občerstvovnu v místní hospodě. Je úžasně položená ta Moldava.

Na Moldavě po zelené turistické opustíme českou hroudu a po sedmi kilometrech jízdy hlubokými hvozdy se vrátíme se na rodnou půdu po témže značení až v Českém Jiřetíně. Zde, U Kominíka můžeme opět nabrat něco energie.

A čeká nás 27km terénem po červené /kromě 2 km po asfaltě/ přes Mníšek, Novou Ves v Horách, okolo Liščí hory až na Lesnou.

Z Lesné  sem zvolil nejkratší možnou cestu, tedy na Bernavu a pak sjezdem přes Mezihoří, Radenov Blatno na I. mlýn u Chomutova.

Jelikož jsem cestu absolvoval sice o prázdninách ale ve všední den potkal jsem snad jen čtyři cyklisty. Vzpomínám si, několik let nazpět jsem trávil léto v Jizerských horách a tam potkáte cyklistů…až hrůza. A bylo to ve všední den  o prázdninách… Zlaté Krušné hory.

Avšak  těch možností jak se dostat do Chomutova je opravdu spousta. Můžete využít služeb lanovky z Krupky na Komáří Vížku, můžete stále po cyklotrase č.23, na chvilku ji opustit a navštívit poutavé místo u Tří rybníčků.. Můžete, nemusíte…

Stačí si jen vzít mapu  a udělat si svůj itinerář.

Tento článek byl jen takový námět jak poznat Krušné hory z té východnější části.

Tři rybníčky

Tři rybníčky

Pramenáč

íBike route 2 212 224 – powered by Www.bikemap.net
1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (1hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz