Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

29. prosince 2008 Hrady, stavby

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 151 x přečteno

Frauenstein, hrad a zámek v jednom

Vzdušnou čarou 10km od Frauenstein Moldavy leží Frauenstein.

Hrad, zámek a městečko Frauenstein tvoří půvabný architektonický soubor. Hradiště (vzniklo kolem r.1200; od roku 1728 zřícenina) patří k největším v Sasku. Dochovaly se z něho podstatné části dvou věží, malé zbytky kaple a zříceniny 250m dlouhého opevnění se 6 věžemi. Hrad se nalézá na vysoké skalní ostrožně.

Pod jádrem hradu se nachází renesanční zámek, který nechal vystavět kurfiřt za účasti stavitele Jana Irmische na konci 16. st. Hlavní vstupní portál toskánského řádu (slohu) je ozdoben aliančním erbem stavitele pána von Schönberg a jeho manželky. Ve vnitřních prostorách zámku je kromě jiných exponátů též umístěno muzeum Gottfried-Silbermann.

V Frauensteinu se narodil Gottfried Silbermann. Stal se z něho „dvorní a zemský stavitel varhan“. Za svou éru postavil na 45 těchto nástrojů.

Postavil tak například velké varhany ve Freiburgu, či v Dráždanech. Každé dva roky jsou pořádány Dny Gottfrieda Silbermanna; účastní se jich jak domácí tak zahraniční varhaníci.

V blízkém okolí (3km východně), v obci Reichenau se nachází pozoruhodný vodní mlýn z roku 1507, do r. 1974 v provozu; je zpřístupněn muzejní expozicí.

Čerpáno z www.aspida.cz

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz