Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

09. května 2019 Zajímavosti

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 884 x přečteno

Obnova vápenky v Kovářské

Nový termín zpřístupnění historické vápenky je naplánován na říjen letošního roku. Stavba se skládá ze dvou věží – šachtových pecí. Byly ale ve velmi špatném technickém stavu, jedna z pecí se před lety částečně zřítila.

Rekonstrukce historicky cenné vápenky nacházející se mezi obcemi Háj u Loučné pod Klínovcem a Kovářská v Krušných horách potrvá o několik měsíců déle. Původně se památka měla turistům otevřít už letos na jaře, avšak devastace byla většího rozsahu, než se původně zdálo.

„Náš externí stavební dozor doporučil prodloužení termínu v souvislosti se statikou stavby a zejména bezpečným zajištěním severní věže,“ vysvětlila důvod prodlevy mluvčí státního podniku Lesy České republiky Eva Jouklová.

Lesy jsou vlastníkem technické památky a do obnovy investují zhruba 6,3 milionu korun.

Oprava vápenky začala v roce 2016 zpracováním projektové dokumentace, samotné stavební práce započaly v květnu 2017.

„Jižní věž je staticky zajištěná a zastřešená. Dokončili jsme povrchovou úpravu exteriéru a zbývá povrchová úprava vnitřní části. Severní věž se doslova rozpadala. Nyní je zajištěna provizorně, ale zajistíme ji bezpečně, dojde i na povrchové úpravy, tedy spárování,“ přiblížila Jouklová.

Komplex nechal vybudovat v první polovině 19. století majitel tamního panství hrabě Ferdinand Buqoy. Vápenka zpracovávala nečisté vápence z rozsáhlého lomu, který se nacházel přímo za ní.

Z vypálené suroviny se získávalo takzvané šedé vápno, jež se užívalo zejména ve stavebnictví a vyváželo se i do Saska. Jak vlastní vápenec, tak i vypálené vápno nacházely uplatnění i jako struskotvorná přísada při tavení železné rudy v nedaleké vysoké peci v Kovářské.

Vápenka svému účelu sloužila do poloviny 20. let dvacátého století. Od té doby chátrala. Cílem opravy je objekt staticky zajistit a následně zpřístupnit veřejnosti. Vybudovány budou také nové chodníky v okolí a venkovní expozice s naučnými tabulemi a posezením.

Autor: Miroslava Strnadová Idnes.cz

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz