Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

24. prosince 2005 Pěší tůry

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 480 x přečteno

Pěší výlet z Kalku do Kalku – do hor za medvědy

Kalek-Svahová 8km-Zákoutí 12km-Starý rybník 15km-Kalek 20km
V Krušných horách ve volné přírodě medvěda nepotkáte, to jen na některých místech si na původních názvech připomeneme, že se tu v dávných dobách taková šelma opravu vyskytovala. Např. Zákoutí, část Blatna, je dnes známé jako Bernau, jméno by opravdu mohlo souviset s německým Bär – medvěd.
Od autobusové zastávky v Kalku jdeme po žluté turistické značce po silnici kolem kostela, mírně stoupáme, vlevo vidíme zámek. Dlouhý úsek po silnici nám zpestřuje pohled na zvlněné okolí s pastvinami a lesy. Míjíme odbočku tzv.Thunské silnice s památníkem a tabulí, informující o velkorysém projektu zalesňování Krušných hor a nepřehlédneme další zpevněnou komunikaci, směřující ze silnice vlevo do blízkosti Kachního rybníka – sem nás vede i žlutá turistická značka. Procházíme nízkým porostem, na dalším rozcestí se stočíme vpravo, obkroužíme vrch Blahutov(854m) a pohodlnou cestu opustíme po travnaté stále stoupající pěšině. Ta nás zavede k rekreačním objektům osady Svahová. Část Boleboře se dříve nazývala Neuhaus. Po 3.září 1951 se začal užívat název Svahová, vyplývající z polohy osady. Není bez zajímavosti , že tady míval chatu bývalý československý prezident Antonín Novotný.
Zatočíme po silnici vpravo k turistickému informačnímu místu, kde se nás ujme červená značka. Dáme se vpravo kolem míst, kde stávala sklárna, pak zdoláme menší kopec, cesta nás přivádí pak k silnici, přicházející z Kalku. Tu přetneme a stoupáme po svazích Mezihořského vrchu (916m) -potěšíme se pěknými výhledy do vnitrozemí. Scházíme k okraji lesa, na rozcestí se dáme vpravo, oceníme další nádherné výhledy a vstoupíme do osady Zákoutí. Vedle vysvětlení názvu Bär – medvěd se objevuje i varianta Beere – borůvky, můžeme si tedy vybrat. U Bernovky, což je dnes rekreační středisko s restaurací zatočíme vlevo, scházíme z kopce kolem kaple a stále po silničce klesáme kolem menšího skalního útvaru do půvabného údolí ríčky Bíliny, kterým vede silnice. Po silnici stoupáme vpravo k Černému rybníku, za ním se odbočí vlevo po zpevněné komunikaci (zákaz vjezdu), po ní se pustíme. Dlouhý úsek po tzv. Novodomské cestě je dosti fádní. Jako podél pravítka vystoupáme na křižovatku se Staroblatenskou cestou (po ní vpravo můžeme naši trasu trochu zkrátit), pak mírně klesáme do blízkosti starého rybníka, na dohled je i cenné Novodomské rašeliniště. Tady zatočíme doprava, teď už po žluté turistické. Pohodlnou zpevněnou komunikací stopupáme po svazích kamenné hůrky(878m) k soše Svaté Anny, podél oplocení zatočíme vlevo – následuje dlouhý přímý sestup, před námi je nádherná panorama s Kalkem i německým Rübenau. Míjíme rozcestí a poblíž rybníčku zatočíme po zpevněné komunikaci ostře vpravo k silnici. Za silnicí je Jeskyňka, malá štola po dolování, v níž se do jara udržují kousky ledu. Po silnici se pak vracíme do Kalku .

zdroj: Krušné hory – střed / Petr David, Vladimír Soukup. — 1. vyd.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz