Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

08. ledna 2008 Zajímavosti

Oblasti: , | Komentáře: zatím žádný | 1 309 x přečteno

Klínovec + Fichtelberg? Chce to 900 milionů

Popisované místo naleznete na  

Klínovec – Je to úžasná představa: Ráno vyrazíte z penzionu v Loučné pod Klínovcem na lyžích, vyjedete lanovkou na Klínovec, pak sjezdovkou do Krušné hory  Klínovec
Jáchymova a zase nahoru a z Klínovce pak na německou stranu, vzhůru na Fichtelberg a na oběd třeba na Boží Dar. A po celou dobu nemusíte sundat lyže.

Taková je vize městeček kolem krušnohorských vrcholů Klínovec a Fichtelberg – vytvořit ze zdejších lyžařských areálů komplexní zimní středisko doslova bez hranic. V plánu je výstavba pěti lanovek, nové sjezdovky, ale třeba také vybudování golfového hřiště nebo tras pro cykloturisty. Vše se může podařit i díky tomu, že se Česko loni v prosinci stalo součástí takzvaného schengenského prostoru a hranice tak přestala mít ráz sice pomyslné, přesto nepřekročitelné čáry.

„Čekali jsme na Schengen jako na smilování,“ říká Jan Horník, starosta Božího Daru, nejvýše položeného krušnohorského městečka.„Spolu s německými partnery bychom rádi vytvořili z Klínovce a Fichtelbergu malou destinaci cestovního ruchu v centru Krušných hor. Chceme propojit areály pro běžkaře, vyznavače sjezdového lyžování, ale i cykloturisty a návštěvníky, kteří sem jezdí v létě. V budoucnu by neměl být problém dostat se na lyžích od jakéhokoliv místního vleku na jiné místo areálu, aniž by se lidé zuli z lyží,“ uvedl Horník.

Dohodu o vzájemné spolupráci na vybudování atraktivního Českoněmeckého turistického centra podepsali starostové Jáchymova, Loučné pod Klínovcem, Božího Daru, Breitenbrunnu a Oberwiesenthalu. Zmizení hranic jim pomůže třeba při budování nových vleků, které povedou z Česka do Německa.

„Budeme vystupovat jako jeden region. Naše spolupráce nám dá větší šanci sáhnout si na peníze z dotací, nebo při lákání investorů. Bude vidět, že nejde o separátní zájmy nějaké vesničky, ale o snahu celé oblasti,“ upozornil Rostislav Velek, starosta Loučné pod Klínovcem.

A peníze budou horalé skutečně potřebovat. Projekt na vytvoření rozsáhlého střediska přijde na zhruba 900 milionů korun. Kromě nových lanovek a sjezdovek zahrnuje i vybudování rezervoárů vody pro umělé zasněžování, sociálních zařízení nebo parkovišť.

„Takové středisko bude mít velký potenciál. Jezdí sem lidé ze severního Německa, Česka, ale také Nizozemí nebo Belgie. Není přitom nutné, abychom třeba u nás dělali letní bobovou dráhu, když je tři kilometry odsud v Německu. Tamní golfový klub zas nemá pozemky na hřiště, ta tedy vzniknou na české straně,“ doplnil starosta Horník.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES – severní Čechy

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz