Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

13. srpna 2008 Zajímavosti

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 341 x přečteno

Vejprtskem po „stříbrné cestě“

Stříbrné štoly, zajímavé památky, rozhlednu na Klínovci i radioaktivní lázně objevíte cestou z Vejprt do Jáchymova.

O založení Vejprt nejsou zachovány žádné věrohodné doklady. První se Krušné hory okolí Abertam, nad Větrovem
objevuje až o tom, že na počátku 15. století zde rodina Weiberg ze Saské Míšně založila hamr na zpracování železných rud zvaný Weinberg. V roce 1506 dává Bohuslav Hasištejnský z Lobkovic Hansi Schneiderovi pustý hamr Veyberth v léno. V roce 1550 došlo k zásadnímu zlomu v dějinách krušnohorského Krušné hory  Klínovec

městečka. Tehdy zde totiž byla větrem vyvrácena mohutná jedle (dnes je ve znaku města) a pod jejími kořeny se objevila silná stříbronosná rudná žíla. Tehdejší přísečnický hejtman zde nechal razit hlubokou štolu pojmenovanou Johann in der Wüste – Jan na poušti. Kolem štoly pak vznikla hornická osada Neugeschrei, dnešní Nové Zvolání. V okolí byly raženy další štoly, osada se rozšiřovala a v roce 1607 byla povýšena na královské hornické město.

Už ve 12. století tudy vedla obchodní stezka ze Saska. Není divu, Vejprty totiž leží na česko – německé hranici v údolí Polavy a dnes s německým Bärensteinem tvoří jeden celek, jen rozdělený říčkou Polavou. Středem Vejprt vedou dva hraniční přechody. Přes hlavní silniční denně projede tisíc vozidel, ten druhý je na vlakovém nádraží. Nejsou ale jediné, další přechody najdete na turistických stezkách Loučná pod Klínovcem – Oberwiesenthal, České Hamry – Hammerunterwiesenthal, Černý Potok – Jöhstadt a Kryštofovy Hamry – Schmalzgrube.Vzhled města se výrazně změnil v roce 1952, kdy kolem státní hranice bylo vybudováno pásmo s ochrannou zónou. Proto muselo být zničeno sedm továren a 53 domů.

Na vejprtském nádraží najdete zelenou turistickou značku, která vás provede celým městem. V ulici Maxima Gorkého uvidíte nově opravený barokní dům číslo 309, pak projdete na dlážděné náměstí T. G. Masaryka s několika lavičkami. Je tu příjemné posezení, atmosféru dokreslují solitární stojany s květinami. Úzkou Tržní ulicí se dostanete na Kostelní náměstí, kde si můžete prohlédnout kostel Všech svatých, barokně přestavěný v roce 1914. Před ním stojí původní vejprtský kamenný oltář Svatého Kříže z roku 1717 a Nejsvětější Trojice z roku 1714 přenesená sem od přísečnického hřbitova. Ze zaniklé Přísečnice byla do Vejprt přemístěna i socha svatého Floriána z roku 1724. Roku 1800 byla proti kostelu vybudována radnice se znakem města na štítě.

Největší letecká bitva Půjdete-li dál po zelené, dostanete se přes Nové Zvolání na vrch Vysoký kámen a pak okolo Kamenného vrchu do obce Kovářská.

Ta byla založena ve 14. století jako hornická a zpracovatelská obec. V 16. století zde fungovala jedna z prvních vysokých pecí v Čechách. Roku 1883 byla obec povýšena na městečko a byl jí přidělen znak. V Kovářské uvidíte kostelík svatého Michaela Archanděla z roku 1710, který má kazetový strop s obrazy svatých, před ním stojí mariánský sloup z roku 1706. Za obcí ve směru na Černý potok narazíte na kapli sv. Marka. Je z roku 1913 a hned vedle ní stojí železný kříž z roku 1871. Podle pověsti nechala kříž postavit slepá obyvatelka jako projev díků za své zázračné uzdravení. Před koncem druhé světové války, 11. září 1944, se nad Kovářskou strhla jedna z největších leteckých bitev nad územím Československa. Proto zde bylo v roce 1977 slavnostně otevřeno muzeum připomínající tuto bitvu. Jeho otevření se účastnili američtí a němečtí veteráni, účastníci této krušnohorské letecké bitvy. Letos 13. září se zde pamětníci bitvy setkají již popatnácté.

Rašeliniště pohřbilo švédskou jízdu Mezi exponáty uvidíte části sestřelených letadel, uniformy, historické fotografie a dokumenty… Muzeum je otevřené ve středu od 10 do 17 hodin, v sobotu a v neděli od 14 do 17 hodin. Po domluvě na čísle 603 96 52 87 můžete muzeum navštívit i mimo otevírací hodiny. Vstupné pro dospělé je 25 korun, děti a senioři platí 15 korun.

Trasa pokračuje okolo Palouku mrtvých, říká se tak rašeliništi, které leží blízko železniční stanice Kovářská. Během třicetileté války, v roce 1641, tu utonul celý oddíl těžké švédské jízdy. Dříve byla tato událost považována spíše za pověst, ale v roce 1924 zde byly při těžbě rašeliny skutečně nalezeny zbraně a pozůstatky vojáků a koní. Místo tragédie bylo označeno měděným reliéfem na žulovém podstavci, bohužel dnes můžete vidět jen kamenný podstavec, měděná deska na čelní straně byla ukradena.

Vystoupáte až na Klínovec Pokračujete dál po zelené, podejdete Vlčí kopec a směřujete do obce Háj, kde se nezapomeňte zastavit a prohlédnout kostel Nejsvětější Trojice. Až se setká zelená s červenou, pokračujete po červené na nejvyšší vrchol Krušných hor Klínovec. Vystoupáte do výšky 1 244 metrů nad mořem, kde byla roku 1817 postavena dřevěná vyhlídka. V srpnu 1884 byla přestavena na zděnou vyhlídkovou věž, která slouží dodnes. Při dobré viditelnosti je vidět Ještěd i Šumavu. Z Klínovce sestoupíte po žluté, pak se po zelené vydáte do městské památkové zóny v Jáchymově. Jáchymov ale neproslul jen těžbou stříbra a ražením tolarů. Osudovou surovinou se stal smolinec, ze kterého se připravoval uranit. Ten barvil sklo nažluto a zeleno. V něm v roce 1889 manželé Curieovi objevili polonium a radium.

K obnovení světového významu přispěl objev radioaktivity jáchymovských důlních vod v roce 1905. O rok později zde byly založeny první radioaktivní lázně na světě. A v Jáchymově dnešní výlet končí, ušli jste 26 kilometrů a zbývá dojít na spoj domů. Zastávku autobusu nemůžete minout, je u lázní Jáchymov.

***

* Další zajímavosti v okolí horských Vejprt

Hora Bärenstein na německé straně Krušných hor je vysoká 898 metrů. Nachází se dva kilometry za stejnojmennou obcí. Po úpatí hory vede okružní cesta a najdete na ní mnoho vyhlídek. Na vrcholu je rozhledna a restaurace.

Jáchymov – původně malá osada se díky nálezům stříbra proměnila ve třicátých letech 16. století v jedno z nejlidnatějších měst království. O zámožnosti města dodnes vypovídají historicky cenné stavby: Špitální kostelík, chrám sv. Jáchyma, budova Královské mincovny, radnice a portály měšťanských domů. Město je proslulé tím, že zde byly raženy tolary. Královská mincovna byla postavena v letech 1534 až 1536 a hned na nároží je vidět krásný věžovitý arkýř. K objektu patří i rozsáhlé historické sklepení, dnes je v něm umístěno lapidárium cenných kamenných útvarů z Jáchymova. Dnes v mincovně sídlí muzeum. Otevřené je denně mimo pondělí od 9 do 17 hodin. Vstupné je 40 a 20 korun.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES – severní Čechy

Autor: (vlk)

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz